dilluns, 15 de març del 2021

Terratrèmol prop de Balsareny

DIVULGACIÓ

El dia 23 de febrer les 9.30 del vespre hi va haver un petit sisme entre Súria i Balsareny, que va durar pocs segons. Concretament, a prop de la carretera que uneix els dos pobles, a l’altura de la casa de les Vilaredes, però a uns 200 metres a l’altre costat de la carretera, on hi ha el serrat de la Muga. 

El serrat de la Muga, prop de les Vilaredes, on es va enregistrar el sisme

El terratrèmol va tenir una magnitud de 1,8 a l’escala de Richter, per tant, és un grau molt baix, que gairebé una persona no pot percebre. Per notar una petita tremolor, normalment ha de tenir un grau de 3; i en grau 4 ja poden tenir lloc uns petites moviments a les cases, com fer caure un objecte d’un prestatge o d’una taula. 

Que sapiguem, aquesta zona de la Catalunya Central no és gaire susceptible de sismes forts (ho és més el Pirineu, per exemple). De fet, a la comarca, històricament hi ha hagut, per fortuna, terratrèmols de poca magnitud, relacionats amb diverses falles o fractures, sobretot la falla del Guix (que es fa molt palesa a Sallent, però travessa d’Horta d’Avinyó fins a Castellnou-Callús); i altres falles del Llobregat. Però, en aquest cas, molt probablement també hi ha tingut a veure el fet que el serrat de la Muga, que pertany a l’anticlinal de Balsareny, té una falla molt a prop, la falla del Tordell, que es troba entre 1 i 2 quilòmetres abans d’arribar a Súria, a l’esquerra, per la mateixa carretera (justament aquesta falla separa l’anticlinal de Balsareny de l’anticlinal de Súria). 

Text i foto: Isidre Prat Obradors


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.