dissabte, 13 de març del 2021

Imatges de Balsareny (2)

per Isidre Prat Obradors

A veure si, arran dels confinaments que hem viscut, ara coneixem molt més el nostre poble. Mireu si sabeu on corresponen aquestes dues imatges de dos indrets del terme municipal de Balsareny.

FOTO 1: Com a pista, una part del nom de la casa fa referència al terreny on s’assenta. On està situada?


FOTO 2: Tot i que és molt fàcil saber de què es tracta, sabríeu en quin lloc la podem trobar? 


RESPOSTES:

FOTO 1:  Correspon a la masia el Lledó de Sobre-roca, documentada ja al segle XIV, que es troba al terme de Balsareny, tot i que és més a prop del nucli urbà de Navàs. S’hi pot arribar per un corriolet que s’agafa al nord de Sant Esteve, anant cap a Navàs; però sovint està tallat, perquè passa molt arran del riu i tot sovint l’aigua se n’emporta alguns trams. El més segur és el camí que s’agafa entrant a Navàs a la dreta (al costat de les antigues pistes Carrió), seguint-lo un quilòmetre cap al sud (accessible a peu i també amb cotxe).
Com es veu a la foto, la casa està situada sobre una gran roca, que li dona el nom (sobre roca), que es pot veure des dels camps que hi ha a sota. Aquesta roca està feta de capes horitzontals alternades de gresos i argiles, amb unes vetes primes de guix intercalades (de color blanc).
 
FOTO 2: Aquesta foto correspon a una barraca que es troba, sota mateix del castell, en un revolt del camí de l’antiga via del tren, després del qual ve una recta on hi havia el baixador de La Rabeia. Aquesta barraca, força gran, està feta de pedra sorrenca o gres (una roca sedimentària), amb la tècnica de la pedra seca (pedres que encaixen, però sense materials com ciments que les uneixin) i, pel que sembla, era la caseta dels treballadors quan es va construir la via del tren de Manresa a Berga-La Pobla de Lillet, que es va inaugurar, per trams, entre finals del segle XIX i principis del segle XX.
 
Text i fotos: Isidre Prat Obradors

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.