dimecres, 29 de gener del 2020

Marc Boixadera, relleu generacional a l’estanc número 1 de Balsareny

ENTREVISTA


Som al 2020 i la força empesa pel vent d’aquesta finestra oberta ens mena cap al carrer de la Creu, on es troba, actualment, l’estanc número 1 de Balsareny. Història i futur ens reben en la persona del Marc Boixadera Casaldàliga, responsable actual de l’establiment.

En Marc va néixer a Balsareny el 17 de setembre de 1986, i va estudiar els estudis primaris i l’ESO a Balsareny i a Sallent, respectivament. Al Marc sempre li ha agradat el futbol i el bàsquet; no sol llegir gaire, però sí els diaris esportius. Pel que fa a viatjar, no ho acostuma a fer sovint, però coneix part d’Itàlia, París i Mallorca. En Marc viu amb la seva companya, la Carla, i tenen una filla que es diu Lia.

—Regeixes l’estanc número 1. Podries dir-nos quants anys fa de l’obertura d'aquest establiment i on va estar instal·lat per primera vegada?

—Doncs ara farà uns 81 anys que l’estanc va obrir portes i en concret ho va fer al carrer de la Creu, número 1.

Tot fent història, sabries dir-nos les persones que van ser els primers concessionaris de l’expenedoria de tabacs número 1?

—Sí, van ser en Joan Soler Molins i en Joan Soler Castella, balsarenyencs que fa anys que ens van deixar. Els que avui voregen la vuitantena ben segur que us en podrien donar raó.

—I de la primera a la segona obertura, l’establiment va canviar d’ubicació?

—Sense canviar de carrer, només travessant-lo, del número 1 va passar al lloc on es troba actualment, el número 4.

—Quants anys fa que ets el responsable generacional de l’establiment i com t’hi trobes?

—Soc al capdavant de l’estanc des del dia 1 de març de 2014 i puc dir-vos que m’hi trobo molt bé. M’agrada molt el tracte amb els clients que tenen a bé preguntar el que els faci falta sobre els productes que poden adquirir a casa.

—A l’estanc, què hi podem trobar, a més a més del tabac tradicional?

—Doncs a més a més s’hi poden trobar les targetes de transport, conegudes com a T-10, que per cert actualment han sofert algun canvi. També s’hi pot trobar la Loteria de Catalunya, i a més, tot allò que pugui ser necessari per a la comunicació, tant de correu postal, amb sobres i segells, com de telefonia mòbil, amb complements de recàrrega.

Des de fa molt temps, en els paquets de tabac s’adverteix que fumar és dolent per a la salut. Pots dir-nos si aquest fet ha provocat la disminució de la venda del producte?

—Sí, crec que aquest anunci als paquets ha conscienciat molts fumadors, però no sabria dir-ne el tant per cent. D’altra banda, també puc dir que hi ha persones, que en canvi, contrauen l’hàbit de fumar.

Josep Gudayol i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.