dimecres, 15 de gener del 2020

Presentació de la Blanca i en Bernat al ‘seu’ Castell

Colla Gegantera de Balsareny - Els K + Sonen

  

El passat 21 de desembre, col·laborant a la festa d’entrega dels capons a càrrec de la Junta de la Séquia de Manresa, vam acompanyar, amenitzant amb la nostra música, el viatge des de la bassa fins a l’interior del Castell de Balsareny, amb el carro al davant, que portava els 12 capons, així com també amb tot el seguici d’autoritats: alcalde i regidors de Manresa, membres de la Junta de la Sèquia, alcaldessa i regidors de Balsareny i altres personalitats presents. 


Aquesta primera part, a petició de la Junta de la Séquia, ja l’hem fet en d’altres ocasions, si bé enguany va haver-hi una segona part.


Després de l’acte protocol·lari del lliurament dels capons, els diferents parlaments, l’esmorzar servit per a tots els assistents, activitats pels més menuts i fins i tot un concert de música Gospel, vàrem fer la presentació dels nostres gegants al bell mig del pati d’armes del Castell.


Així doncs, primerament hi va fer entrada la geganta, la Blanca de Bell-lloc, que va ser batejada feia 5 anys, i que fou senyora de Balsareny al segle XIV, la qual es va casar amb en Bernat de Peguera, el gegant que el darrer 2019 vam estrenar i batejar amb aquest nom i que també aparegué darrera d'ella enmig de l'expectació del públic. Ambdós foren els pares de Ramon II de Peguera, qui va comprar el feu de Balsareny. Sota la seva baronia es va construir la resclosa de la Séquia de Manresa just al peu del Castell, l’any 1339. Ens va semblar molt idoni, justament en aquest acte, fer-hi la presentació dels nostres gegants.


I per a l’ocasió vam poder gaudir de la companyia del constructor, tant de la Blanca com d'en Bernat; parlem de l'artista cardoní Toni Mujal, qui va obrir el torn de parlaments als que allà ens trobàvem presents amb la doble satisfacció, segons les seves pròpies paraules, d’haver construït els gegants donant vida a dos personatges reals del castell de Balsareny del segle XIV i també del seu record d'infantesa, quan va visitar, acompanyant el seu pare, que era membre de l’associació Amics dels Castells, aquest emblemàtic espai balsarenyenc on fins i tot hi havia dinat, dins la sala d’armes.


El torn de paraula va continuar per part del primer tinent d’alcalde, Dani Obiols, el qual, en nom de l'Ajuntament del municipi, va celebrar aquesta iniciativa, al temps que ens va agrair les activitats que portem a terme i ens va encoratjar a seguir-les realitzant.


Finalment va tancar el torn de parlaments el baró de Balsareny, Ignacio d’Alòs, qui va agrair aquesta idea de presentar els nostres gegants allà on, tal com va definir en referència a les figures, era casa seva; i no en va, ja que representen personatges del llinatge dels Peguera. Va aprofitar l'ocasió per convidar-nos i obrir-nos les portes a dur-los al Castell sempre que ho volgúessim.


Va cloure l’acte amb unes breus paraules el nostre cap de colla, qui va fer una ressenya de les sortides més significatives i dels moments més emotius de l’any 2019, remarcant: la sortida a Queralt per gravar un “magazine”, programa de TV  del Berguedà, donant a conèixer el món geganter a través de la nostra colla i sent els primers gegants de Catalunya, exceptuant els de la capital berguedana, que hi han dansat; també va parlar de la participació a la trobada de gegants de la Federació Valenciana, en concret celebrada a Vinaròs (País Valencià); de l'apadrinament de l'Abdalà i l'Adalés, els dos gegants nous del Barri Nou de Cardona; i també de la particularitat de la nostra VII trobada, amb una participació de 17 colles geganteres vingudes d'arreu, de les quals majoritàriament totes les respectives imatgeries són sorgides del taller d'en Toni Mujal.


Finalment els gegants van dansar el ball oficial, amb música de cobla enregistrada, i després vam interpretar més peces amb els nostres grallers i tabalers, que van agradar a petits i grans.


Tot plegat, un jorn per recordar, portat a terme al nostre poble, pensat per al poble i per als forans, que junts sumaven un bon nombre, acompanyant-nos al llarg del  matí i visitant el Castell de Balsareny. 


Colla Gegantera de Balsareny Els K+Sonen
Fotos: Marc Vilardell / Dani Obiols


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.