dimecres, 29 de gener del 2020

Esgriolem!


Aportació de Jordi Vilanova:

Bon any a tothom!

Voldria començar l'any nou amb una nova aportació a Esgriolem. Fa uns mesos, una amiga amb qui vam compartir grans moments d'escoltisme, em feia a la plaça de la Mel el següent comentari, i em formulava alhora una pregunta:


"En aquests locals de la plaça de la Mel on hi ha guardats els gegants de la colla Peta Fluix, els gegantons Mariona, Joan, Cisco i Xavier, la Tussi, i a vegades també els gegants Marc i Maria, els uns són a darrere de tot del local, d'altres en un lateral, i els gegants al mig del local. Molts dels infants que juguen a la plaça s'acosten al vidre per poder veure les figures dels gegants. Així mateix ho fan algunes de les persones que per allí hi passegen. I el primer que troben els seus ulls són vidres bruts, bidons rovellats (tan necessaris per fer brasa durant algunes activitats municipals) i seguidament files de cadires emmagatzemades (també indispensables), abans de poder veure-hi els gegants."

I seguidament em preguntava: "No creus que quedaria millor que els vidres fossin nets, i que totes les figures dels gegants estiguessin davant de tot?"

Aquest comentari em va fascinar! Ho considero tan senzill de fer, i donaria una millora substancial a la plaça de la Mel i a la imatge de la cultura tradicional popular del municipi. És simplement ordre i aprofitar els recursos existents. Jo, fascinat, vaig afegir:

"Probablement si les figures de gegants estiguessin davant del vidre, els rajos del sol podrien danyar-les. Per això estan apartades. Però sabent-ho i en previsió, si s'instal·lés una pèrgola de fusta davant del vidre (donant-hi ombra) i en aquesta s'hi posés informació referent als gegants (foto, nom, constructor i any de construcció, entitat a qui pertany...) i un cortinatge impedís de veure la resta de coses emmagatzemades, crec que donaria un caire molt més interessant a aquests locals, als nostres gegants, a la plaça i al poble en general."

I es per això que ho vull aportar, en certa manera en nom d'aquesta amiga, a Esgriolem. I entre tots ho valorem, abans de poder-ho transmetre-ho, si s'escau, a l'Ajuntament.

Comentari de Xavi Novell Bulnes:

És ben bé com dius: tenim un aparador (que ja voldrien moltes botigues) per mostrar un magatzem. Suposo que posant una mica d'ordre al local, amagant els estris "lletjos" (cadires, bidons, taules...) i donant més protagonisme a les figures dels gegants s'aconseguiria transformar aquest espai en una mostra més que decent de la cultura popular del poble. I (ara m'arrisco) crec que l'Ajuntament no hi hauria de dedicar gaires recursos: els mateixos geganters, amb un cop de mà d'amics del poble, en un matí –amb botifarrada inclosa– podem transformar i endreçar aquest local.

Comentari de Dani Obiols:

És una bona observació, l’equip de Govern vam fer aquesta reflexió ara fa un temps, i vull comentar que estem treballant en dues línies diferents quant als equipaments municipals.

Una línia per flexibilitzar i agilitzar les reserves de les sales mitjançant la tecnologia i, en aquestes properes setmanes, se'n realitzarà la implantació amb les formacions pertinents a personal laboral i entitats.

La segona línia d’actuació és la de racionalitzar els espais destinats a emmagatzematge.

En aquest sentit, a principi de mes, vam enviar un formulari a totes les entitats demanant necessitats, espais ocupats i volum necessari per tal de classificar-los i d’adequar-los a les necessitats pràctiques i de manteniment. Aquest formulari ja ha estat respost per 8 entitats.

En tot aquest procés, i a mida que es vagin fent les actuacions, comptem molt amb la col·laboració de les entitats per fer aquesta actuació de la forma més adequada, ja que, com tu dius, la situació de deixadesa que vam trobar es evident.

Gràcies per l’aportació, Jordi.

[Hi ha també comentaris de Noe Numi, Ester Masplà i Lluïsa Coma que mostren conformitat amb aquesta proposta. Podeu seguir el dia dia de la pàgina Esgriolem! a Facebook]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.