dissabte, 28 de desembre del 2019

‘Otra vez con el alba despierto y sueño un nuevo día’, de Diego Galera Morales


CERCLE LITERARI


El passat 29 de novembre, l’amic Diego Galera va presentar el seu –per ara– darrer llibre a la Biblioteca Pere Casaldàliga, de Balsareny. No es tracta d’un recull de poemes, com els tres darrers de la seva ja notable bibliografia: Transparencia otoñal (2017) Sonetos a los Santos, libro primero (2017) i Sonetos a los santos, libro segundo (2018), sinó d’un text en prosa, en la línia del volum de narrativa autobiogràfica que havia presentat el 2016: Una historia común.

El llibre present porta un títol llarg que ja és suggeridor del seu contingut: reflexions de l’autor sobre fets diversos de la vida que li venen quan es desperta a trenc d’alba i imagina com pot ser el dia que comença. En paraules d’ell mateix, el llibre vol ser un “assaig filosòfic d’autoajuda”. La primera part és com un dietari amb anotacions dels anys 2001-2002 i 2013, però sobretot de l’any 2017, i també hi ha esments a fets viscuts en altres anys, com el 1983, per exemple. Hi tracta aspectes i consideracions personals, però també esdeveniments col·lectius, alguns de prou cabdals per a la societat, sobre els quals reflexiona. L’autor escriu tal com li arriba la inspiració, i explica que la seva intenció és difondre els valors espirituals en què creu: “escribo para manifestarme al mundo […], pero no hay ego en mis palabras […]: lo manda el corazón y escribe el alma”.

A partir de la pàgina 82 (correspon al 17 de  novembre de 2017), el llibre canvia de to: l’autor deixa de banda les anotacions de dietari i decideix enriquir el volum citant i comentant fragments escollits  del Nou Testament, sobretot dels quatre Evangelis, però també dels Fets dels Apòstols i algunes epístoles de sant Pau. Ho complementa amb reflexions pròpies i d’altres exegetes, i no hi manca espai per als poemes seus –hi ha una elegia a Ernest Lluch– i d’altres autors, com l’Stabat Mater de Lope de Vega. Entre els comentaris bíblics, tanmateix, quan escau hi continua expressant vivències personals; hi destaco els paràgrafs plens de sentiment que dedica a la defunció del seu amic Rafa Vilanova i de l’Aurora Fernández, la mare d’aquest; a tots dos, com també a mossèn Climent Forner, va dedicat el llibre.

En la presentació, en Diego va explicar que des de 1988 ja té editats vuit o nou llibres seus entre poemes i prosa, i que té poemes o microrelats solts apareguts en més de 40 antologies internacionals, que espera algun dia poder publicar tots junts com a obra completa. Finalment, va anunciar que està preparant el tercer llibre de Sonetos a los Santos i ja té acabada una novel·la de prop de 500 pàgines, que espera que vegi la llum properament. Ens donarà, doncs, motius per continuar-ne parlant.

R.Carreté
Foto: Biblioteca Pere Casaldàliga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.