dilluns, 30 de desembre del 2019

Els nostres Gegants acomiaden el 2019



Els Geganters i Grallers de Balsareny, després d’haver visitat durant el 2019 Sallent, Guardiola de Berguedà, Vic, el Masnou, Tavertet, les Borges Blanques, Guissona i Caldes de Montbui, acabem la temporada visitant Montesquiu, en la seva vuitena trobada gegantera, per celebrar el desè aniversari dels seus gegants: Roc i Núria. Aquesta trobada, la colla de Montesquiu també l'anomenen la segona trobada republicana.



En Roc i la Núria són dos gegants que van ser construïts el 2009 per l'Associació de Veïns Montesquiu es mou. Representen dos pagesos que treballen i viuen al camp.  Els seus noms els van posar per dos motius: en Roc és per la muntanya que puja al castell del poble, que és el Rocal, i també Rocal se'n diu l'escola de Montesquiu; i Núria va ser triat perquè al grup que construïen les figures hi havia tres persones amb aquest nom. Gràcies a les figures, estrenades per la revetlla de Sant Joan del 2009, anys més tard es va crear la colla gegantera per fer-los ballar per tot Catalunya. Oficialment van començar l'any 2012 fent sortides. 


Va ser una bonica i animada trobada gegantera, on en Marc i la Maria i els seus músics van participar i "competir" al costat de les colles de: Sant Vicenç de Torelló, Sant Pere de Torelló, Sant Joan de les Abadesses, Ribes de Freser, Calella, Club Amics Rubí, Faràndula Sant Roc d'Olot i Vinyoles en una gimcana gegantera.






Durant el recorregut, un jurat format per tres persones prenia les seves notes. Per una banda, avaluaven la música de cada colla, i per altra, el ball més elegant.

Així que, amb “Bella ciao" per una banda, i amb l'elegant ball d'en Marc i la Maria, al compàs de la música composta per Mn. Joan Bajona, per l’altra, els nostres músics i els nostres gegants van ser escollits i guardonats com a colla guanyadora de la gimcana republicana de Montesquiu.



Una satisfactòria manera de tancar el calendari 2019, per continuar preparant les properes sortides, en què els Geganters i Grallers de Balsareny celebrarem el 35è aniversari fent poble. I ho volem homenatjar!



Us volem retre homenatge a tots vosaltres: a la nostra gent, als nostres gegants, a tots els que n'heu format part, a la nostra festa major, a les nostres tradicions, als que treballeu per preservar-les... un homenatge al nostre Balsareny!


I ho farem amb l'edició d'un bonic conte infantil, on veurem dibuixats en Marc i la Maria en racons i situacions del nostre poble, per l'il·lustrador Joan Turu.


Un projecte que està "al forn" i que esperem ben aviat poder-lo donar a conèixer amb la col·laboració de tots vosaltres. Perquè vosaltres sou el poble que representem any rere any.

Gràcies, Balsareny!
Feliç 2020 per a tothom!

Text: Jordi Vilanova
Fotos: Angie Rovira

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.