dissabte, 28 de desembre del 2019

Història del Violí

ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA


És reconegut com un dels instruments amb més pes dins la història de música donat que els seus tons expressius s’adapten a una gran varietat d’estils. Durant el segle XVI, va sofrir una gran expansió i va esdevenir un instrument molt popular entre les diferents capes de la població (tant podia ser tocat per plebeus pertanyents a les classes considerades més baixes, com per nobles pertanyents a les altes esferes de la societat d’aquells temps). A data, present el violí  continua essent un instrument universal i versàtil i amb de reconeguda importància sobretot en la música considerada “clàssica”. 

El desenvolupament del violí modern ha estat gradual i complex, evolucionant a partir d’una varietat d’altres instruments de corda com per exemple, la lira en forma de pera, que es trobava a Europa fins al segle IX i que inicialment es tocava en posició vertical (posteriorment aquesta posició va canviar, inclinant-se). També el violí reflecteix clarament la influència del rabab de dues cordes, que es tracta d‘una violeta àrab introduïda a Europa occidental al segle XI. En última instància, també recull influències procedents del rebec de tres cordes, aparegut a Espanya entre els segles XI i XIII, probablement arran de les croades.  El rebec es recolzava generalment sobre el pit o sota la barbeta i era molt utilitzat pels trobadors dels segles XIII-XV per acompanyar el cant i el ball. Queda palès que els instruments de corda tenen una llarga trajectòria en la música folk, però el violí només va ser plenament reconegut quan va començar a ser acceptat entre les diferents corts reials.

La majoria d’historiadors coincideixen que el violí actual va sorgir a principis del segle XVI al nord d’Itàlia, una zona que mantindria la tradició de violí durant els segles següents. L’auró i l’avet, els dos tipus de fusta més afavorits pels fabricants de violí aleshores i des d’aleshores, estaven fàcilment disponibles a la regió de Llombardia. La ciutat de Brescia, situada als peus dels Alps, va ser la més primerenca a excel·lir en l'elaboració de violins, però Cremona, seu dels luthiers més famosos del món, Giuseppe Guarneri, Antonio Stradivari i la família Amati, ha quedat lligada per sempre a l’art de fer violins. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.