diumenge, 22 de desembre del 2019

Biblioteca Pere Casaldàliga




Activitats de la Biblioteca de setembre-desembre

Durant el darrer trimestre de l’any, l’activitat de la Biblioteca ha estat frenètica: visites escolars, presentacions de llibres, xerrades,  laboratoris de lectura, hora del conte, biblioLAB dedicat a la química, exposicions, club de lectura de novel·la i de lectura fàcil amb els amics d’AMPANS, programa Lecxit, participació a la ràdio de Balsareny amb el programa ‘Omple’t de lectura’, contes a la Llar d’Infants, lectura en veu alta a la Residència Casal Verge de Montserrat  i recital de ‘Poesia i Nadal’ a la mateixa Residència conjuntament amb AMPANS… Ja veieu que la biblioteca és un espai ple de vida i dinamisme.

A continuació, us expliquem algunes d’aquestes activitats que han tingut especial impacte i aprofitem per recordar-vos que podeu fer seguiment dels actes que duen a terme a través del Facebook i del Twitter de la Biblioteca.

Laboratori de lectura ‘Seguint les petjades del passat’



El 10 de desembre va tenir lloc aquest laboratori de lectura, adreçat a infants de 4 a 9 anys, que ha permès als 14 infants assistents conèixer el Geoparc de la Catalunya Central, alhora que han tocat i remenat llibres de coneixements relacionats amb el món de la natura. També han creat fòssils com els que es podrien trobar al mar interior.




Un laboratori de lectura és un tipus d’activitat familiar que convida a experimentar al voltant de la lectura. Durant una sessió es proposen fórmules diverses d’aproximació, descoberta i lectura dels llibres a infants.




Programa LECXIT

Per segon any consecutiu, hem iniciat el programa LECXIT, amb 7 parelles lectores (infant i voluntari),  gràcies al treball conjunt de l’Escola Guillem, la regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament de Balsareny i la Biblioteca Pere Casaldàliga.



LECXIT és un programa de la Fundació Bofill que té per objectiu incrementar l'èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. La clau de LECXIT està en treballar de forma lúdica i amena gràcies al voluntariat i a la implicació de l'entorn dels nens i nenes que participen en el programa. LECXIT funciona gràcies a la col·laboració dels voluntaris i voluntàries, que acompanyen els infants en la lectura amb una tutoria individual per setmana.



El passat 30 de novembre es va dur a terme la Jornada Lecxit a Barcelona pensada com un espai d'aprenentatge compartit entre les persones que impulsen el programa LECXIT. En el cas de Balsareny, hi van assistir una voluntària, l’Elvira Fernández, i la bibliotecària, Ana Pérez.



Col·laboració Biblioteca  i Llar d’Infants Sant Marc 

Aquest curs 2019/2020 hem establert una col·laboració entre aquests dos serveis municipals amb l’objectiu d’apropar els contes als infants i també que la biblioteca sigui un espai familiar per a ells.


Es per això que un divendres de cada mes la bibliotecària visita la Llar, explica un parell de contes i compartim plegats una estoneta dedicada als llibres; i periòdicament els nens vindran a la Biblioteca.

També s’ha preparat una “maleta viatgera” per als alumnes de P2 i, properament, una altra per a P1. Aquestes maletes passaran per les cases de tots els nens i nenes perquè pugin llegir en família els contes que inclou.



Igualment, el 24 d’octubre, Dia Mundial de la Biblioteca, la Llar d’Infants va organitzar una visita a la Biblioteca on van venir els infants amb els seus familiars (pares, mares, avis, àvies, tiets i tietes). Els vam ensenyar la Biblioteca i vam compartir una estoneta on els protagonistes van ser els nens i els contes. Alguns van aprofitar per fer-se el carnet d’usuari de la Biblioteca, que és gratuït.

I, per acabar el curs 2019-2020, i com hem fet els darrers anys, l’Hora del Conte del mes de juny serà adreçada especialment als alumnes de la Llar d’Infants i els de P3 de l’Escola Guillem de Balsareny.

Xerrada sobre el Geoparc de la Catalunya central

El passat dilluns 21 d’octubre, va tenir lloc a la Biblioteca Pere Casaldàliga la xerrada “El Geoparc de la Catalunya Central” a càrrec del seu director científic, Ferran Climent.



En Ferran ens va donar l'oportunitat de conèixer millor el nostre territori reconegut com a Geoparc per la UNESCO. El Geoparc, que s'ha convertit en un dels eixos vertebradors del turisme al Bages, té una gran projecció de futur. Entre els diferents llocs i elements identitaris d'aquest Geoparc hi ha les Coves de Montserrat, a Collbató; les Coves del Toll, a Moià; la conca salina de Cardona i Súria; i els relleus actuals dels antics deltes de Montserrat i Sant Llorenç del Munt.

Els orígens es remunten a uns 36 milions d'anys enrere, quan el centre de Catalunya estava cobert per un mar que va desaparèixer. L'aigua, la sal i el temps han deixat una geologia i un paisatge espectaculars. L'acció de l'ésser humà hi ha deixat també un ric llegat històric i un gran patrimoni miner.

Després de la xerrada va haver-hi un tast de productes de proximitat.

Recital de ‘poesia i Nadal’ a la Residència Casal Verge de Montserrat,  juntament amb els amics d’AMPANS


Cada any la biblioteca i els membres del Club de lectura fàcil d’AMPANS, duem a terme una activitat per celebrar el Nadal juntament amb els avis de la Residència Verge de Montserrat. Aquest any hem anat molt d’hora i el dilluns 9 de desembre vam compartir una tarda molt agradable, on el teatre, la poesia i la cançó en van ser els protagonistes de la mà dels alumnes d’AMPANS  Rosa, Mercè, Julie, Ivan, Paulí, Marc, Ramon i Jordi.



També hem comptat amb la col·laboració d’en Ramon Carreté, fent de Jeremies, junt amb en Jordi i en Ramon en els papers de Lluquet i Rovelló, dels Pastorets de Josep M. Folch i Torres. El Ramon Carreté també va recitar un fragment del Poema de Nadal de Josep M. de Sagarra, que va agradar moltíssim a tots els presents.




Us podeu imaginar que els avis i les àvies presents van gaudir d’una estona molt entranyable que vam finalitzar compartint amb tots els presents uns sucs, uns pastissos i unes galetes oferts per la Residència.

Bons moments amb bones persones en un acte entranyable i de viu record.

És allò que des de la Biblioteca Pere Casaldàliga us desitgem per l’any vinent. Feliç 2020 i Bones Lectures!

Text i fotos: Ana Pérez Hidalgo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.