divendres, 23 de setembre del 2016

Casal Verge de Montserrat: ombres i dubtes

OPINIÓ

Com a sòcia de l’associació de residents, familiars i amics del Casal Verge de Montserrat, i familiar directe d’una usuària del centre, voldria fer les següents consideracions en referència al centre esmentat:

No faré un article sobre la Direcció del Centre, ni sobre les treballadores, horaris, ni tan sols sobre la qualitat dels aliments i els menús, ja que tot això, per si sol, ja mereix un article en profunditat.

Vull parlar del que em preocupa més del centre, que és el seu funcionament i organització interna. M’ha costat, però crec que ho he entès, i el que he entès no m’ha agradat gens.

El Casal està regit per una Fundació privada, que està gestionada per un Patronat. Els seus estatuts, modificats l’any 1988 per imperatiu legal, són pràcticament una còpia dels originals dels anys 40. Als anys 40, en ple franquisme, es poden entendre moltes coses; però en l’actualitat, l’any 2016, ja no.

El Patronat té un president, que és el rector del poble. I un vicepresident, que és elegit i nomenat pels membres del Patronat, per majoria, i amb el vistiplau del president.

De vocalies, n’hi ha una en representació del Consell Parroquial, i l’ha d’escollir el mateix  Consell Parroquial. N’hi ha tres més en representació dels veïns de Balsareny, i una en representació de l’Ajuntament.

Les vocalies en representació dels veïns són cobertes a proposta dels mateixos membres del Patronat.

Veient aquesta composició m’adono que estem davant de la institució menys democràtica de la població. En aquest Patronat l’única persona escollida democràticament es el representant de l’Ajuntament, que normalment és l’alcalde. La resta, tots d’una manera u altra són designats a dit. 

Per què els veïns de Balsareny representats al Patronat són designats a dit? Si com a mínim hi hagués una elecció més democràtica d’aquests representants, el Patronat comptaria amb quatre persones que sí que serien representatives.

A tot això se li suma el fet que hi ha diverses persones que segueixen renovant el càrrec any darrera any, i generalment no tenen cap vinculació directa o familiar amb la institució. Altra cosa que no entenc: per què, si no tens una vinculació directa/familiar  amb la institució que representes, t’entestes a no marxar-ne? Per voluntarisme, no… Per voluntarisme ja hi ha activitats de voluntaris, no de patrons.

I em direu, què ens importa, si és una institució privada? Doncs sí que importa: aquesta institució té un concert amb la Generalitat de Catalunya, que permet tenir gairebé la meitat de places publiques al Casal. També perquè en alguns casos, com en el cas de l’ampliació del Casal, s’ha rebut una quantitat molt important de diners públics de la Generalitat per efectuar aquestes obres.

Sé que fa molt poc, en un plenari municipal, es va fer esment en algun document al tema Casal, però crec que va ser un posicionament molt tou.

Entenent que l’Ajuntament és part interessada, i és una institució genuïnament democràtica del poble, la més propera a la gent, hauria d’implicar-s’hi activament.
Faig una crida al Govern municipal, de Gent de Balsareny, perquè es posicioni de manera activa i intervingui en la democratització i transparència de la institució; i així mateix als dos partits polítics, ERC i CiU, actualment a l’oposició, que també van governar Balsareny i van formar part de l’esmentat Patronat, i tampoc van prendre les mesures adients.

No hi pot haver ombres ni dubtes de tipus organitzatiu en un centre d’aquestes característiques.     

Maribel Andreu Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.