dilluns, 5 de setembre del 2022

Imatges de Balsareny


Després de les vacances, tornem amb aquesta secció, en què heu d’endevinar de què es tracta, on és i què en sabeu, d’una imatge de Balsareny, d’algun indret singular que tothom pot haver vist. Fins ara, han aparegut esglésies, tombes i altres restes històriques, pintures, cases de pagès, ponts, etc. A partir d’ara, la imatge que apareix pot ser també de llocs fronterers amb el nostre terme municipal. Segur que coneixem llocs interessants que no són ben bé del terme balsarenyenc, sinó d’algun municipi limítrof, però molt a prop del nostre terme; sovint ni tan sols ho sabem ben bé, perquè, de fet, són “nostres” també, tals com Cornet, Argençola, Serra-sanç, etc. 
No anirà malament recordar que Balsareny està rodejat de quatre municipis: Navàs, Sallent, Castellnou de Bages i Gaià. 

Doncs ara, a veure si podeu fer-nos cinc cèntims de la fotografia que veieu. Publicarem la resposta més endavant.

Text i foto: Isidre Prat

Resposta a Imatges de Balsareny

La imatge correspon a Cal Joncaret, nom que segurament ve de “jonc”, en referència als joncs que hi devia haver a la zona, i que viurien gràcies a l’aigua d’un torrent.

Es tracta d’una petita casa de pagès en ruïnes que es troba a la vall de Candàliga. Com veiem, actualment està ensorrada; no hi ha teulada, però es conserven bé les parets, fetes sobretot amb pedra seca, bàsicament pedra sorrenca.

La casa data de finals del segle XVIII. A la llinda de la porta es pot llegir amb certa dificultat el motiu i el nom del primer titular: Juncaret Asteva (Manu)vens; i hi posa 17.. (mil set-cents...), cosa que es correspondria amb una dada, que s’ha trobat, segons la qual l’any 1778 aquest senyor era “pagès de la Casa Nova”, que seria aquesta, sens dubte.

Cal Joncaret depenia de Candàliga i dona nom al torrent i al serrat del Joncaret. S’hi pot arribar recorrent 2,6 km. des de la rotonda on comença la carretera de Balsareny a Súria, i llavors, a l’alçada de Sobirana, prendre, a l’esquerra, la pista de la Torre de Castellnou. Després, cal seguir l’esmentada pista i, al cap de 3,6  km., hi ha un petit aparcament, on es pot deixar el cotxe i agafar un camí, amb baixada, al costat esquerre de la pista. El camí baixa amb força pendent i va fent giragonses durant 1,5 km., més o menys, fins arribar a la casa. Una mica més avall del camí, s’hi conserva una barraca de vinya circular i també les restes d’un forn d’obra, localitzat enguany per uns balsarenyencs aficionats a l’excursionisme i la recerca.

Isidre Prat
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.