dilluns, 5 de setembre del 2022

El pilar coronat de la Subiraneta

RACONS DE LA CATALUNYA CENTRAL
 
El pilar coronat de Subiraneta (Puig-reig)
 
Què són els pilars coronats?
 
Ja hem parlat sovint al Sarment dels pilars coronats, sobretot pel fet que en tenim uns de molt significatius a Balsareny, vora la Resclosa dels Manresans. També s’anomenen “Dames coiffées” o “Senyores amb barret”, per la forma que tenen. Doncs bé, en tenim d’altres a Catalunya; i aquest mes parlo d’un d’ells que es troba prop d’aquí, en terme de Puig-reig.
 
Els pilars coronats són formacions geològiques, generalment d’uns quants metres d’alçada, originades per l’erosió diferencial del terreny a causa d’agents externs, sobretot l’aigua de la pluja i els cursos d’aigua com rieres i torrents. L’aigua en moviment es va emportant materials tous, però quan troba una roca més dura protegint els materials tous que té a sota, tots aquests materials  es mantenen drets i formen els pilars.

La masia de Subiraneta, a 100 metres d’on hi ha el pilar coronat
 
Quins tipus de pilars coronats hi ha?
 
Les formes, mides i colors depenen dels materials del terreny en qüestió. Els més habituals, com els de la Resclosa, són de materials sedimentaris, del tipus argiles o pedres sorrenques, fàcils d’erosionar i modelar per l’aigua en moviment.
 
A més dels que fa la pròpia naturalesa, també n’hi ha d’artificials; per exemple, a les roques salines dels runams de les mines, sobretot de Sallent i Súria, donat que el de Vilafruns està restaurat. En aquest cas, la dissolució de la sal que fa l’aigua de la pluja dona formes curioses semblants a pilars coronats, però, per contra, provoca la contaminació del riu, un greu problema, com ja és sabut.
 
Altrament, de manera natural, els pilars també es poden formar amb materials volcànics, a zones com la Garrotxa; i també en zones d’alta muntanya, on l’agent erosiu és l’aigua, però no líquida, sinó sòlida, o sigui, una glacera: la força del gel arranca materials i els transporta fins a formar sediments (anomenats “morenes”), amb què pot modelar pilars coronats, que es poden veure quan hi ha desglaç. 

L’església de Merola actual, barroca (s. XVII), que conté restes de l’antiga església romànica que hi havia prop d’aquesta. Es troba al camí ral de Merola a Viver
 
On es troba el pilar coronat de la Subiraneta?
 
Es troba al Baix Berguedà, en terme de Puig-reig, molt a prop del de Viver i Serrateix. La Subiraneta és la casa de pagès més propera al pilar; aquest és dins del bosc, però es veu molt bé perquè és al costat del camí.
 
Per arribar-hi des de Balsareny, el camí més curt és anar a Navàs i travessar tota la carretera; continuar per la C-16z, el lateral de l’autovia, i passar primer per la rotonda de l’Ametlla i, més endavant, per la de la Granota, on cal prendre la carretera que indica Santa Maria de Merola, paral·lela a l’autovia. Al cap d’1,6 km, seguir el trencall a l’esquerra que indica el mateix topònim i, uns 200 metres després, de pista forestal, tornar a girar a l’esquerra (també està indicat). Al cap de 700 metres més, trobarem l’antiga església de Merola i la paret que queda de la torre del castell de Merola, restaurada fa pocs anys; es pot parar per visitar-les.

Paret de l’antiga torre de Merola, reforçada amb una estructura de fusta el 2019. Actualment es fan tasques d’excavació al seu voltant, on hi ha les restes del castell de Merola (tot el conjunt es troba al costat de l’església).
 
Després cal continuar per la mateixa pista (l’antic camí ral de l’Ametlla a Viver), seguint la vall de Merola, per on transcorre la riera del mateix nom; també es passa pel cementiri de Merola; més endavant, per la casa de Subirana (en bon estat, però deshabitada) i després per la Subiraneta, masia arranjada, actualment de turisme rural. Passada aquesta casa, al cap d’uns 100 metres, a la dreta del camí i enmig del bosc, veurem el bonic i singular pilar coronat. De l’església al pilar coronat hi ha uns 3,5 km (hi ha diversos indicadors, tant de l’església com de les masies). En total, des del centre de Balsareny, són uns 12,5 km. La pista es pot fer amb cotxe, però també a peu o amb bicicleta.
 
Mig quilòmetre de pista més enllà del pilar s’arriba a un punt de la carretera que va de Cal Vidal a Viver; des d’aquests dos punts també es pot arribar al pilar, en sentit contrari (des de Cal Vidal és uns 3 km. més lluny, però amb millor carretera; des de Viver es fa força volta).

Roques on l’erosió diferencial va modelant formes que, en el futur, podrien ser nous “pilars coronats”

 
Com és aquest pilar coronat?        
 
Cal dir primer que, així com a la Resclosa dels Manresans hi tenim uns quants pilars, agrupats en dos blocs, el de la Subiraneta és únic, almenys actualment. Com veiem a la foto, la seva forma també és singular, molt semblant a un bolet, d’uns 60 cm. d’alçada del barret i 1,8 m. d’alçada del peu (l’amplada màxima és la del barret, més o menys 1,5 m.). El barret és de pedra sorrenca (de color fosc), un material més dur i resistent a l’erosió que el del peu, que és d’argila (de color marró clar) i que queda protegit. Com podeu veure, al peu d’argila hi ha molts foradets, que poden ser nius d’algun tipus d’insecte; solen ser de vespes.
 
Aquest pilar és ben diferent dels de Balsareny, però manté la mateixa estructura i està fet dels mateixos materials sedimentaris. El temps ha modelat aquesta curiosa forma que ara ens crida l’atenció. Tanmateix, a la llarga, es pot anar erosionant i pot desaparèixer, com també els de Balsareny. En canvi, potser d’aquí uns centenars d’anys hi pot haver pilars coronats nous en altres llocs.
 
Isidre Prat Obradors


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.