dimecres, 15 de juny del 2022

Els K+Sonen: X Trobada de Gegants i acte commemoratiu del X Aniversari

 
 
Aquest any, la Colla Gegantera "Els K + Sonen" de Balsareny hem celebrat el desè aniversari d'ençà la formació de l'entitat. Per aquest motiu, a més de la tradicional trobada de gegants, es va voler incrementar l’efemèride amb tot un reguitzell d’actes des de bon matí.
 
Amb la col·laboració de diferents entitats culturals del poble, es va realitzar una sèrie d’actuacions a l’espai exterior del castell de Balsareny en format mostra de balls.
 
Amb aquest acte es va voler remarcar la simbiosi entre castell i poble al llarg de la història: partint de fragments de l’obra Balsareny més de mil anys, escrita per en Ramon Carreté, es van anar intercalant les diferents actuacions dels grups presents en consonància amb la trama. La història remuntava des del coneixement escrit de l’existència del poble i castell, fins als nostres dies; amb la formació de les diferents entitats i sense passar per alt els diferents moments àlgids de Balsareny, també els de crisi, amb alts i baixos, i les guerres.
 
L’acte anava relatat per un presentador de la mateixa colla organitzadora, en Josep Maria Soler, i també comptava amb la teatralització de la figura d’en Pau Bròquil, interpretat pel balsarenyenc Abel Fornell.
 
Vam poder comptar amb la presència i la col·laboració de la Coral Sant Esteve de Balsareny, del grup dels Dansaires dels Pastorets de Balsareny, del Ball de la Faixa i de quatre colles geganteres: les dues pròpies del municipi de Balsareny, la de Sant Julià de Lòria (Principat d'Andorra) i la de Vinaròs (País Valencià), la qual també ens va fer gaudir del seu ball de "nanos" (capgrossos). La majoria d’actuacions de les diferents entitats van anar acompanyades per la magnifica interpretació musical de la cobla Ciutat de Girona, que va acabar l’acte amb la sardana Records Balsarenyesos, la qual fou ballada per una bona part dels assistents.
 
La darrera intervenció va ser per part del baró del castell de Balsareny, que va dirigir unes paraules als presents encoratjant a la realització d’aquests actes i felicitant la colla amfitriona.
 
Cal remarcar que, tot i que la matinal cultural va ser molt calorosa, va tenir una bona acceptació i presència de veïns, que van anar buscant les poques ombres que hi havia; també vam comptar amb la presència de la Televisió del Berguedà, que va enregistrar un reportatge de l'esdeveniment que es pot trobar al seu portal web. Des de l'entitat els agraïm plenament la seva pujada al castell.
 
L'acte va finalitzar al voltant de les 13 h. A les 14h, a la Sala Petita del Sindicat, es va dur a terme un dinar de germanor de la pròpia entitat juntament amb les dues colles vingudes de fora de Catalunya.
 
La plantada va començar a les cinc de la tarda, al carrer Carrilet, al davant de l'Institut Escola Guillem de Balsareny, on anaven arribant les diferents colles i plantant les figures tot omplint el tram citat.
Simultàniament els monitors del cau AEIG havien preparat a l’interior del pati de l’escola diferents activitats obertes a tothom qui hi volgués participar.
 
A 2/4 de 7 en punt va començar la lluïda cercavila, en una tarda encara molt calorosa, per diferents carrers i places del poble; sort en vam tenir de poder disposar de dos punts d’avituallament al llarg del recorregut per refrescar-nos amb begudes fresques.
 
A poc més de les vuit del vespre arribàvem a la plaça de l’Església on, sota un gran repic de campanes per part dels campaners de Balsareny, es donava la benvinguda a les diferents colles, mentre que aquestes s'anaven ubicant delimitant l'espai del ball. Seguidament serien presentades una per una i farien el seu ball de lluïment, al mateix temps que recollirien el record de la trobada a l'escenari, on es trobaven presents l’alcaldessa, el tinent d'alcalde, un regidor i la secretària i el cap de colla de la nostra entitat.
 
L’acte va cloure amb la ballada conjunta de totes les colles i la plaça quedava petita amb tants gegants, gegantons i nans dansant alhora.
La jornada va comptar amb les colles geganteres de la Coromina, Associació Delta del Prat de Llobregat, Ripoll, Lliçà d'Amunt, Navàs, Sant Julià de Cerdanyola, Santpedor, Peramola, Puig-reig, Sant Fruitós de Bages, Ribes de Freser, Vinaròs, Sant Julià de Lòria, els grallers d'Avinyó i les dues colles locals.
 
Tot seguit, els membres de les colles participants van sopar a la plaça de la Mel. En aquell moment la temperatura era idònia. A continuació encara quedava una estona de ball amb DJ a l’interior del sindicat, on aquelles colles que es van quedar a dormir, com també les més properes i les d’aquí a Balsareny, vam allargar fins al voltant de les tres de la matinada.
 
Una jornada molt completa, de la qual quedem molt satisfets d’haver-la pogut realitzar amb el suport i col·laboració tant per part de l’Ajuntament com dels veïns del municipi que ens van ajudar en tasques determinades, sense oblidar les diferents entitats culturals del poble i les colles geganteres que ens hi van acompanyar. Sols ens queda dir-vos: gràcies i fins l’any vinent!

Colla de Geganters i Grallers de Balsareny - Els K + Sonen
Fotos: A. Selgas / J. Vilanova / Els K+Sonen

Vegeu també els vídeos de Televisió del Berguedà, a Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=umzKgeUlYSk 
https://www.youtube.com/watch?v=Bt6K7HIYsGo 
https://www.youtube.com/watch?v=u-zSTaLryc8   


















































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.