dilluns, 15 de novembre del 2021

TEMPO: ‘Galetes de formatge’


En una nova edició del Tempo, el dia 7 de novembre, el cicle d'espectacles familiars, ens va oferir una obra de putxinel·lis a càrrec de la companyia Txo Titelles.
 
Hi ha dos únics personatges i dos titellaires en escena: Rut Girona i Ignacio Azcargorta Nartxi’, qui signa també la construcció dels titelles, l’escenografia i els mecanismes. Utilitzant lleugers moviments, i un llenguatge gestual —acompanyat d'alguns monosíl·labs—, donen vida als protagonistes. La història ens dona a conèixer un senyor gran, que viu sol amb les seves rutines quotidianes. Petits rituals per vèncer la soledat i poder viure amb la màxima dignitat. L'hora del dia que amb més il·lusió espera és l'hora del te, quan assaboreix unes galetes de formatge.


 
El seu món és distorsiona quan la capsa de galetes apareix buida i foradada, i l’home es veu obligat a sortir de casa a buscar-se'n més; llavors s'adona que la seva gorra, el paraigua i el tovalló també tenen un forat. És llavors quan entra en joc un personatge inesperat: un ratolí espavilat que té molta gana. Per sort i desgràcia de tots dos, comparteixen un mateix delit: les galetes de formatge! A partir d’aquí, la distorsió va teixint, en el temps que dura la representació, una relació inesperada que ens mostra com és d'important la companyia dels altres.
 
És una obra plena de sentiments que giren al voltant d'un titella de mida humana i un ratolí. Un gran espectacle dirigit per Esther Cabacés, i amb música de Xabi Labaien, que ens fa reflexionar amb un missatge, expressat amb tendresa i empatia, sobre la convivència, els vincles i la felicitat... però subratllant alhora la soledat. Una situació que desgraciadament afecta moltes persones d'aquesta societat, i colpeja una part significativa de la població, que no hauria de passar desapercebuda. La companyia Txo Titelles ens ho explica d'una forma subtil i elegant. 


Amb aquest espectacle, segons sembla, s’interromp la temporada del Tempo fins al proper mes de gener, tal com es va anunciar.  Tot i que també s’apunta la possibilitat de presentar algun espectacle entremig. Així que haurem d'estar a l’aguait per no prendre'ns l’oportunitat de participar-hi. Fins la propera!
 
Jordi Vilanova
Fotos: Txo Titelles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.