dimecres, 15 de setembre del 2021

Crònica del IX Raid Hipic de Balsareny 2021

El passat 7 d’agost es va celebrar la Ruta de les Mules, IX Raid Hípic de Balsareny. Una prova de la copa catalana de raids hípics de promoció, organitzada per la Comissió de Festa dels Traginers i l’Ajuntament de Balsareny. El lloc va ser, igual que l’any passat, a Sobirana de Ferrans; però enguany, pel fet de celebrar-se a l’agost i per evitar les hores de màxima calor, es va convocar els participants una hora abans de l’habitual.

Aquesta prova constava de les tres categories d’àmbit territorial, CEA P40 (40 km), CEA P60 (60 km) i CEA 0*(80 km). Els binomis havien de recórrer per dos recorreguts diferents per camins del nostre terme municipal: l’un de 21 quilòmetres i l’altre de 19. Durant aquest recorregut es trobaven amb tot tipus de terrenys i desnivells, on juntament amb l' onada de calor del mes d’agost es va convertir en una prova exigent.

Pel que fa a la competició van prendre la sortida un total de 60 participants entre les tres categories. A la prova de 80 quilòmetres hi van participar 15 binomis. Biel Miranda amb “TRIDENTA PEU”, junt amb Joan Moret amb “SW JULMOON”, van començar marcant un bon ritme de la prova i es van mantenir al capdavant fins a la tercera fase, quan tots dos van quedar eliminats al control veterinari. Així doncs, va quedar una cursa molt oberta per a l’última fase, en què es va decidir tota la prova,  ja que tots els binomis anaven amb temps molt similars. Dos d'ells van protagonitzar un frec a frec els últims 19 quilòmetres, en què tots dos van portar una mitjana de gairebé 16 km/h. Finalment es va imposar Carles Picas amb “KESBEROVA DEL PUTXOT”, amb molt poca diferència sobre Abdulla Tahous amb “DEXTER DE BOZOULS”. La tercera posició va ser per a Àngel Soy amb “FOR ESQUIROL”. Aquest últim va ser un dels que vam tenir amb més renom, ja que ha participat a múltiples campionats d'Europa i del món; aquest 2021 va quedar en quarta posició al mundial celebrat a Pisa (Itàlia).

A la prova de 60 km van prendre la sortida 9 binomis. Bàrbara Cullell amb “DEVA POLVORILLO” va liderar la prova de principi a fi amb molt poc marge sobre Anna Solvi amb “LUPITA”. La diferència va ser marcada per les recuperacions dels cavalls, ja que la del primer va ser lleugerament més ràpida. A la tercera posició va quedar Abril Isern amb “X DE VINYOLES”, que va fer una última fase molt ràpida per marcar distàncies amb la resta de participants i es va apropar molt als primers classificats.

La prova de 40 km era la mes nombrosa, amb 36 participants. Alba Comas amb “FOR DINAMITA” va marcar un ritme molt alt a la primera fase, on va poder agafar distància suficient; així, a la segona fase, amb un ritme més moderat va tenir la primera plaça assegurada igualment. La segona posició va ser per a Guim Casellas amb “FAREED DE GIMA”, seguit molt de prop pels dos corredors locals, Xavi Vall amb “PIT ROIG DEL MOLI” i Ona Sellarés amb “RECLUTA DE MAQUIS”; aquests  van quedar en tercer i quart lloc respectivament, després de fer una segona fase a un ritme mes alt; així, la classificació va quedar molt ajustada a les primeres posicions.

Agraïm des de l’organització la presència de tots els participants que van venir i gaudir dels paratges del nostre poble tot i les altes temperatures, i esperem que ens puguem tornar a veure en mes jornades d’animals i natura en moltes altres ocasions.

Text: Marc Rabeya