divendres, 7 de maig del 2021

Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat

  
Des de fa divuit anys que el poble de Navarcles treballa, com tants altres pobles, al costat de les nobles causes de Pere Casaldàliga, i ho fa d'una forma més que acurada.
 
Diumenge dia 2 de maig, la Comissió Pere Casaldàliga va ser convidada per l'organització, a assistir al teatre auditori Agustí Soler i Mas, de Navarcles, on és va celebrar la 17a Gala del premi Pere Casaldàliga a la solidaritat, dins els actes del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, “CLAM”, que l'any anterior no es va poder fer per la pandèmia.
 
El premi està concebut per donar veu i visibilitat a totes les entitats i persones que treballen dia a dia per millorar la vida d’aquelles persones més desfavorides i en risc d’exclusió social, fent-ne la seva causa i seguint de forma conscient o inconscient les paraules de Pere Casaldàliga: “La tasca primordial d’humanitzar la humanitat es fa practicant la proximitat”.
 
Enguany el premi va ser atorgat, de la mà de l'alcaldessa de Balsareny, Noèlia Ramírez, a: “LLIGAM DONA (Associació per a la inserció social de dones)”, i el va rebre la seva presidenta, Marisa Cabellos.
 
L'associació neix l'any 1992 a Barcelona, fruit de la inquietud d'un grup de professionals de l'educació social preocupades per la necessitat de donar cobertura a dones recluses en risc d'exclusió residencial durant els permisos penitenciaris.
L'any 1994 es constitueix formalment l'associació, amb el nom d'Associació per a la reeducació i la reinserció social Lligam i, amb el pas dels anys, amplia el ventall de dones a les quals atén, primer amb dones que es troben en sever risc d'exclusió residencial i, més tard, amb dones que han patit violència masclista.
 
Durant la gala vam poder escoltar i veure el pare Pere en missatges enregistrats, d'edicions anteriors, dirigits explícitament als organitzadors del CLAM a la solidaritat.
 
Des de l'organització es va citar sovint la persona de Casaldàliga. Entre altres, amb un fragment d’un escrit de Jordi Corominas i Joan Albert Vicens amb motiu dels 90 anys de Pere Casaldàliga, on explicaven com una amiga d’ell, atea per cert, el descrivia:
 
“Hom sent al costat del Pere que la duresa de la vida, els sentiment de buit, de derrota, de fracàs, de marginació, de sofriment queden transformats. El Pere, com a cristià, no et predica el Regne de Déu, te’l fa sentir. Al seu costat et sents millor, més persona, més escoltat, amb més ganes de lluitar, amb més esperança, amb més alegria, il·lusió i fortalesa interior.”
 
Per concloure la gala, Valentí Oliveres, president del festival CLAM, va tenir unes emocionades paraules de record per a Arcadi Oliveres i Pere Casaldàliga, dos referents del festival traspassats recentment, als quals els assistents van dedicar un llarg aplaudiment.
 
En edicions anteriors del festival, han rebut el Premi Pere Casaldàliga col·lectius i entitats del món de la cultura amb valors socials, com: Escenaris Especials; el projecte VOZES; Pallassos Sense Fronteres; grups activistes com Proactiva Open Arms, Inshuti, ACSUR o Bages per a Tothom; i persones a nivell individual, com el professor Arcadi Oliveres, el sacerdot Enrique de Castro o el cooperant Jordi Planes.
 
Hi han participat fent-ne entrega persones com Glòria Casaldàliga, de l'Associació Araguaia; l'escriptor José Saramago; del món periodístic, Mònica Terribas o Francesc Escribano; l'actor Eduard Fernàndez; o l'activista, escultor i pintor, guardonat amb el premi Nobel de la Pau l'any 1980, Adolfo Pérez Esquivel.
 
Comissió Casaldàliga
Fotos: A. Selgas / J. Vilanova 

































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.