dilluns, 17 de maig del 2021

Deu anys de Gegantons

 

Aquesta Festa Major i la setmana posterior, els gegantons Joan i Mariona de la nostra localitat han estat protagonistes destacats de la celebració.
 
Una dècada d'història, els seus primers 10 anys! Si ho recordem, van arribar a Balsareny i van ser presentats durant la Festa Major de l'any 2011, concretament el dia 25 d'abril, que es va escaure amb dilluns de Pasqua; un dia plujós que va obligar a traslladar tots els actes de la diada de Sant Marc a l’interior del poliesportiu municipal.

Per aquest únic motiu, i essent la colla gegantera "Els K + Sonen" els qui hem donat a conèixer les dues figures pràcticament des del moment del seu bateig i amb elles hem participat en les diferents trobades geganteres d'arreu del principat, a l’Ajuntament li va semblar oportú donar relleu i protagonisme al Joan i a la Mariona perquè conduïssin el pregó de la Festa Major d'enguany. Òbviament, qui els donava veu i moviment era la colla que s'encarrega de fer-los ballar, "Els K + Sonen" de Balsareny.
 
Un pregó molt senzill, curtet, però alhora emotiu, per tot allò que significava, oi més quan la figura del gegantó, que en aquest cas, a diferència de la Mariona, sí que té nom i cognoms en la imatge de mossèn Joan Bajona i Pintó, malauradament ja fa un any que no és entre nosaltres.
 
Amb aquest doble motiu, vam donar vida al pregó; presentant, a més, la renovació d'ambdues figures, creades pel mestre cardoní Antoni Mujal, restaurades per la cassanenca Clara Anglada i vestides per la modista balsarenyenca, i membre de la nostra colla, Imma Navarro. Per les circumstàncies que tots sabem, l'acte va ser celebrat a la Sala Sindicat, amb aforament reduït, però cobrint el màxim permès atenent a la normativa del moment.
 
I enllaçant amb els actes finals de la Festa Major, per donar encara més vistositat a aquesta efemèride, vam organitzar una exposició-espectacle de gegantons d'arreu de Catalunya, amb un total de 26 colles participants i amb representació de totes quatre províncies; ha resultat ser una de les concentracions més grans de gegantons que a dia d'avui consta a la història gegantera de Catalunya. Un total de mig centenar de gegantons van restar tota la setmana exposats al Sindicat. Per poder garantir que tothom qui volgués es pogués acostar a la sala, es van programar un total de 14 sessions al llarg de la setmana, des de dimarts 27 d'abril a diumenge 2 de maig, de manera que entre totes elles, més de 500 espectadors van poder gaudir-ne; també ho van fer els alumnes de l'escola Guillem de Balsareny. El resultat va ser un espectacle gens carregós, d’uns 40 minuts de durada, on l’espectador, en tot moment assegut a les grades, podia contemplar els diferents gegantons agrupats prèviament i amb tota cura per temàtiques, fent un viatge en el temps a través de llegendes, música i història.
 
Per fer-ho més amè, i intercalant la presentació en off i en directe, s'hi van incloure diferents escenes teatralitzades, executades per membres de la pròpia colla, que acompanyaven de forma molt visual i dinàmica la presentació i enumeració de tots els convidats. Aquí també volem aprofitar per agrair la meravellosa feina del balsarenyenc Climent Ribera, qui va dissenyar gran part d'aquest espectacle. Finalment, i amb un toc d’humor, va arribar el moment àlgid de mostrar al públic la renovació dels gegantons de Balsareny.
 
Era en aquest moment que, a través d'un audiovisual, s’explicava el naixement de les dues figures balsarenyenques i la seva construcció. Per acabar, s'hi afegí una explicació, curta però clara, del significat dels dos gegantons: primerament amb un monòleg que feia referència a una treballadora de la indústria tèxtil de Balsareny, encarnant la Mariona i homenatjant tantes i tantes dones del nostre municipi que a principis del segle passat van treballar de valent en aquest sector com en tants d'altres; veritables puntals de la feina i de casa: per elles! A continuació, era el moment que també vàrem aprofitar per recordar emotivament mossèn Joan Bajona. Ell va morir el 15 d’abril de l’any passat: ens trobàvem en els moments més crítics de la pandèmia i no va ser possible acomiadar-lo a l’església, ni tampoc en la cerimònia posterior celebrada per Sant Joan a l’exterior de la plaça Roc Garcia.
 
La nostra colla, des del moment del traspàs i dies posteriors, ens vam sentir amb la necessitat afectiva de fer-li un homenatge cultural, un reconeixement cap a ell. Perquè mossèn Joan era una persona que es feia estimar per la gran majoria de balsarenyencs, tinguessin les afeccions que tinguessin, pertanyessin a les entitats a què pertanyessin. Tant li era: ell estimava la gent!
 
Nosaltres, encara amb més motiu, per aquest vincle de gegantó-persona i no cal dir que per a molts de la colla, membres de la coral Sant Esteve o dels Pastorets de Balsareny, encara hi podíem sumar més afectivitat, ja que havíem tingut molt vincle amb ell. Tots aquests actes han fet present l’homenatge a la seva persona. Tan sols ens cal dir: gràcies Joan, per tants moments i tantes coses apreses de tu!
 
Va cloure l’activitat la trobada de gegants de l’any 2020, que vam haver d’ajornar dues vegades al llarg de l'any passat i fins a la tercera, aquest any, no hem pogut celebrar. La jornada va comptar amb les colles geganteres d’Avià, Puig-reig, Santpedor i Sant Joan de Vilatorrada. Vàrem fer una mostra de balls a la plaça de la Mel, en la qual cada colla va ballar individualment dos balls, i es va repetir el mateix funcionament a la plaça Roc Garcia. Precisament en aquesta darrera, l’alcaldessa de la nostra població, Noelia Ramírez, va agrair la participació de les colles i els va fer entrega d’un càntir de la Festa dels Traginers de l’any 2020.
 
L'acte va acabar amb una ballada general ocupant tota la plaça de l'Església. Va ser una trobada molt diferent a les que estem acostumats, amb moltes colles, cercavila pels carrers... La situació sanitària així ho aconsella i ens hem adaptat a totes les mesures, però no podem deixar decaure les activitats culturals. La cultura, amb tota la precaució, és segura.

Agraïm a l’Ajuntament la plena disponibilitat i col·laboració en tot moment per poder haver realitzat tots aquests actes, dels quals n'hem sortit francament molt satisfets, tant per la bona acollida com per la participació dels balsarenyencs. Esperem poder acollir la IX Trobada Gegantera el proper dissabte dia 19 de juny, tal com estava prevista i seguint la tradició anual.

 
Text i fotos: Colla de Geganters i Grallers de Balsareny - Els K + Sonen






























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.