dimecres, 12 de maig del 2021

Comissió Memòria de Balsareny

 


La Comissió Memòria de Balsareny va sorgir dins del projecte Balsareny Educa i, després d’anar definint la tasca, pretenem recollir i difondre, a través de la tecnologia actual,  aquells materials que formen part de la vida de Balsareny. Senzillament, aspirem a recuperar, conservar i endreçar aquells documents que, a vegades,  degut als canvis tan sobtats que hem viscut socialment, no s’han sabut valorar prou i han quedat arraconats. En moltes ocasions, fets quotidians que defineixen els costums, la vida i el tarannà d’un poble.
 
Voldríem aclarir que quan ens referim a materials o documents ho entenem en un sentit molt ampli de la paraula. Per a nosaltres hi ha uns documents que hi són i es recopilen, per exemple programes d’actes, cartells de cinema, fotografies… I uns altres que es construeixen, perquè van esdevenir i perduren o no, com per exemple la catalogació d’ermites, fonts o l’evolució del servei mèdic al poble.
 
Hi ha uns altres materials que, per a nosaltres, són tant o més importants, perquè recullen les petites menudeses quotidianes i el seu recorregut va ser tan breu que sembla que no tinguin cap valor. Estem parlant, per exemple, de petites troballes, com un bitllet de tren, una entrada al cinema, un compte d’una botiga, etc. Aquestes simplicitats emmarquen l’època, el fer del moment. Són elements que costen de trobar; es tracta d’obrir calaixos vells i veure què hi trobem, perquè si ens descuidem s’acabaran de perdre. Per a nosaltres, es tracta de donar valor a les quotidianitats. I on es troba tot això? A les cases, a la biblioteca i, sobretot, parlant amb la gent, la coneguda i la que no ho és tant.
 
Teixint el patrimoni, els documents —fotos, retalls de diaris, programes, invitacions, recordatoris...— i les persones amb el seu testimoni oral aconseguirem recuperar i fer perdurar un entorn, una vida familiar, social, laboral, unes maneres d’expressar com es vivia al poble en altres èpoques.
 
Tenim una generació de gent de la guerra i la postguerra que saben moltes coses, més de les que es pensen. Són aquells avis i àvies que es van abocar a treballar i fer créixer la família, per cert més nombroses que ara, i que, potser, se’ls va donar poc la paraula; primer perquè “el poder dir” estava limitat i, més tard, perquè ja s’hi havien habituat. Una generació que, potser, va donar poc valor a les seves vivències, perquè durant anys en el dia a dia calia posar-hi tot l’esforç. I, val a dir-ho, nosaltres també vam posar més el pes en les nostres vivències personals que no pas en escoltar “les seves històries de sempre”, els contes a la vora del foc ja no ens interessaven tant i les “batalletes de guerra i penúries” les vam menystenir. Algunes tampoc no ens les volien explicar; van quedar reduïdes a la duresa dels moments viscuts. I ara ens afanyem a descobrir-les. Tant se val!
 
Avui dia, els mitjans ens permeten fer la Memòria de Balsareny que, amb anterioritat, altra gent va començar, i que ara a un grupet ens agrada de continuar perquè en tenim ganes, ho trobem interessant i ho volem donar a conèixer.
 
D’ençà que han sortit les primeres publicacions a la web de Memòria de Balsareny i al Facebook, la veritat és que hi ha molt bona resposta i ens arriben materials i informacions que ajuden a construir la memòria del nostre poble. Estem molt agraïts a tothom qui ens facilita recopilar tot aquest material i us convidem a col·laborar en aquest projecte. Si teniu documentació, fotografies o qualsevol altra material que creieu que pot formar part de la Memòria de Balsareny, només ens ho heu de dir i nosaltres el digitalitzarem, obrirem una fitxa a la base de dades que disposem i us el tornarem.
 
De moment, podeu consultar part del fons que hem anat catalogant i digitalitzant al web Memòria de Balsareny, que podeu trobar en aquest enllaçEn tenim més que anirem penjant a Internet a mesura que considerem suficient per configurar blocs temàtics. Ara mateix ens trobareu a la web, a Facebook i, molt aviat, a l’ Instagram.


Comissió de Memòria de Balsareny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.