dijous, 22 d’abril del 2021

'Sarment': estudi d’audiència de publicació

 
Periòdicament, l’Associació de la Premsa Comarcal ens tramet les dades d’audiència de la nostra revista. Darrerament ens ha fet arribar les del 2020, obtingudes de l’estudi fet per l’empresa Audimedia SL, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
 
Lògicament això ho ha fet amb totes les revistes comarcals i locals associades. Tot i la pandèmia, els lectors d’aquesta premsa han augmentat lleugerament, en un 0,8%, amb un total de més de 750.000 lectors a tot Catalunya.
 
En el cas del Sarment, l’estudi va tenir lloc amb la població més gran de 15 anys, entre l’octubre i el desembre de 2020. Concretament es van fer 128 entrevistes telefòniques a l’àrea de Balsareny (de les més de 40.000 de l’estudi global de tot Catalunya), considerant un error màxim del 8,84% sobre el total de la mostra. El municipi tenia oficialment en aquell trimestre 3.159 habitants; amb l’ajust fet aquest mes de gener, ha passat a tenir-ne 3.192. Tanmateix l’empresa ha fet servir una dada que correspon a alguns anys anteriors: la de 3.205 habitants.
 
La conclusió principal es resumeix amb el següent: Sarment obté una quota de lectors diaris de 47 persones. Concretament, el 84,6% de la població ha llegit algun cop la publicació impresa Sarment. En l’últim mes l’han seguit 1.401 persones, que li dediquen un temps mitjà d’audiència de 30,2 minuts durant el conjunt del mes, cosa que equival al 4,1 % de share de premsa en paper.
 
Els diferents aspectes estudiats, desgranats un per un, van ser aquests:
 
—Ha llegit algun cop la publicació? Han dit que sí el 84,6%, que correspon a 2.711 balsarenyencs.
 
—Quantes persones segueixen la publicació al mes: el 43,7 %, unes 1.401 persones.
 
—Quina és la quota de lectors de la publicació en 24 hores: 47 persones, amb un share 24 h. de publicacions periòdiques en paper del 4,1% .
 
—Quin és el temps d’audiència? És de 13,2 minuts mensuals per persona, entre la població general; i de 30,2 minuts mensuals per persona, entre la població que segueix la publicació.
 
Per sexes, el resultat de la pregunta sobre si ha llegit algun cop la publicació, ens revela que l’han llegit més els homes (un 91,2% del total d’homes) que les dones (un 78% del total de dones). A Balsareny, segons dades d’aquest gener de 2021, hi ha 1.576 homes i 1.616 dones; per tant, han llegit el Sarment almenys alguna vegada 1.437 homes i 1.260 dones.
 
Per edats, també hi ha diferències significatives: entre els que no arriben a 35 anys, només un 73,7 % ha llegit almenys alguna vegada el Sarment; en tant que, entre els 35 i els 55 anys, l’ha llegit un 90,6%; i entre la gent més gran, de més de 55 anys, un 88,8 %. Per tant, el llegeixen força més els adults a partir dels 35 anys.
 
Pel que fa al temps d’audiència per sexes, torna a ser més important la lectura en els homes: mentre que els homes hi dediquen uns 14 minuts mensuals, les dones ho fan uns 12,4 minuts mensuals; de fet, la diferència no és gaire.
 
Per acabar, les dades sobre el temps d’audiència per edats ens mostren que, si bé els més petits de 35 anys hi dediquen només 9,8 minuts mensuals, les persones d’entre 35 i 55 anys n’hi dediquen 14,5; i els més grans de 55 hi dediquen 15,2 minuts mensuals. També hi ha força diferència a partir dels 35 anys, en què hi dediquen més temps.
 
Com veiem, les dades de lectura del nostre butlletí són prou bones, segons aquest estudi, tenint en compte evidentment el marge d’error que hi pot haver. Ens donem per satisfets de l’acceptació que, en general, té el Sarment entre els ciutadans de Balsareny, cosa que hem d’agrair, no només als actuals residents al poble sinó també a la gran quantitat de gent, vinculada a Balsareny per un o altre motiu, a la qual enviem el butlletí mes rere mes. Una de les proves més evidents d’aquesta fidelitat és que l’any passat, precisament en ple confinament, vam assolir els 500 números, cosa que no es gaire freqüent si mirem els pobles del nostre entorn, per exemple.
 
Tanmateix esperem poder mantenir el Sarment i tant de bo que en el futur puguem millorar-ne la qualitat i que arribi encara a molta més gent. Fixeu-vos que, de fet, encara hi ha gent que no l’ha llegit mai. Amb un clar objectiu de millora, des d’aquí fem una crida a tots aquells que ens vulguin ajudar fent-se socis: la quota actual és de 21 euros i es reben 11 butlletins anuals a domicili. I, per descomptat, com ja hem dit molts cops, benvinguts aquells que vulguin entrar a la nostra redacció!
 
Per acabar, volem recordar-vos que el Sarment, des de ja fa anys, no s’ha mantingut pas al marge de les eines digitals i que, en aquest sentit, mensualment tothom pot disposar de la versió digital del Sarment a http://sarment.blogspot.com . Seria molt interessant que, tot i tenir la revista en paper, els nostres lectors us acostuméssiu a donar una ullada tot sovint al digital, en qualsevol dia del mes, ja que té uns avantatges clars: moltes notícies, que acabaran sortint al final de mes en paper, ja estan penjades dies abans a Internet, amb la qual cosa es guanya actualitat. Per altra banda, a la versió en paper sovint no hi cap tot, perquè caldria augmentar el nombre de pàgines i no sempre és possible, donat el seu cost d’impremta elevat; en canvi, a la versió digital sí que va bé de posar una notícia o un article més ampliat, o bé, si un article un mes no hi cap i es deixa per al següent, ja es pot posar al butlletí digital a l’avançada.
 
Amb les fotografies, també ens passa sovint, que ens és impossible posar gaires fotos en un article o reportatge, però, si mireu la versió digital, moltes vegades n’hi podreu trobar moltes més i, a més, s’hi guanya, perquè estan a tot color.
 
Gràcies a tots els que col·laboreu amb nosaltres i esperem que siguem més en el futur.
 
Isidre Prat Obradors 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.