dijous, 29 d’abril de 2021

Balsareny comença a normalitzar la Festa Major

  
L’any 2020 l’abril ens va enxampar en ple confinament i vam haver de celebrar Sant Jordi tan sols des dels balcons guarnits, i la Festa Major amb projeccions per les xarxes socials de concerts, teatre, danses i balls tradicionals enregistrats expressament o bé recuperats d’altres anys. Aquest 2021 la situació ha millorat una mica, i ja hi comença a haver força gent vaccinada, però les restriccions del Procicat encara afectaven bona part de les activitats públiques, i es recomanava molta prudència d’acord amb la normativa vigent en cada moment.
 
Potser per això hem tingut enguany una Festa Major que no s’ha anomenat així. El programa oficial d’actes es referia tan sols a la celebració de “Sant Marc ‘21” i s’hi deia que, en espera de canvis en les normatives, no era “segur que es pugui celebrar la Festa Major”.  Tot i això, la programació oficial i altres activitats promogudes per les entitats locals han permès fer una Festa amb prou actes, tendint encara tímidament, però de forma decidida, a una normalització que tothom desitja. Això sí, amb moltes actuacions a l’aire lliure i seguint estrictament les disposicions sanitàries que ja tothom ha anat assimilant.
 
Així, el programa oficial incloïa, entre altres, el dia 23 d’abril uns contes de Sant Jordi a càrrec de Mònica Torra a la plaça Onze de Setembre; un muntatge de Llegendes de Bèsties Valentes a la zona esportiva de Cal Nosa; un concert de Suu al camp de futbol; un repic de campanes a càrrec dels campaners locals a la plaça Roc Garcia; i, a la sala Sindicat, la projecció de la pel·lícula infantil Ambauka i el fantasma Bububí, i al vespre el “pregó de Festa”, aquest any a càrrec dels gegantons Joan i Mariona de la colla Els K+Sonen, que celebraven els deu anys. El dia 24, dissabte, hi va haver una experiència de Realitat Virtual al local de la plaça de la Mel; la inauguració i jornada de portes obertes de les pistes de pàdel; una Festa del Circ amb tallers de globoflèxia  a la plaça de la Mel; un concert a càrrec de l’Orquestra Venus a la plaça Roc Garcia; una nova projecció de la pel·lícula infantil del dia anterior; dintre del cicle de música Sona B, un concert de música urbana a càrrec del DJ Òscar Nadal a la plaça Roc Garcia; un recital del grup manresà de pop-folk Ariet a la zona esportiva de Cal Nosa; un concert d’Antonio el Remendao a la plaça de la Mel; i la projecció del film Terra de telers a la sala Sindicat. El diumenge 25 d’abril, diada de sant Marc, el tradicional bonjorn al veïnat s’ha fet per megafonia amb músiques dels Bastoners de Balsareny; Helena Mallorca i Juan Rivas van lliurar els premis del concurs literari de Sant Marc a la plaça Onze de Setembre; després d’un nou repic de campanes, a l’església parroquial hi va haver la missa de Sant Marc amb la benedicció del tradicional panet, que després, en una bona iniciativa de la pagesia de Balsareny i voluntaris, va ser distribuït per les cases del poble; i a les deu del matí i a les dotze del migdia es van poder ballar les danses tradicionals a la plaça Roc Garcia, amb la cobla Principal de Terrassa i l’actuació dels Bastoners de Balsareny, els Bastoners dels alumnes de 6è i el Ball de Faixa dels alumnes de 5è de l’Escola Guillem, els Dansaires dels Pastorets de Balsareny i les dues colles geganteres, Els K+Sonen amb els gegants Blanca i Bernat i els gegantons Joan i Mariona, i els Geganters i Grallers de Balsareny amb el Marc i la Maria. La cobla va  interpretar tres sardanes, entre les quals La Santa Espina i, és clar, Records balsarenyencs, de Josep M. Albertí. A la plaça de la Mel hi va haver un concert infantil amb Ambauka, i un espectacle d’humor, La vida és Rocanrol, amb “el Sevilla”. El dia 26 hi va haver una matinal amb activitats per als menuts davant del poliesportiu; al Sindicat, una obra de teatre infantil: El Patufet i els seus pares; i a la nit, al camp de futbol, un espectacular castell de focs que es podia veure des de diferents llocs del poble. I per als dies successius, s’anunciava una exposició de gegantons de 25 colles geganteres de Catalunya a la sala Sindicat del 27 al 30 d’abril, amb un espectacle de gegantons per al dia 2 de maig a la plaça de la Mel.
 
La Festa Major va comptar també amb un acte a la plaça de la Mel, a càrrec dels alumnes de l’Escola Guillem de Balsareny en homenatge a Pere Casaldàliga, amb dibuixos, les vinyetes de l’auca amb text de Joan Vilamala —que ara es pot veure a la Biblioteca— i un recital de poemes; amb la parada solidària de llibres organitzada per la Comissió Pere Casaldàliga i amb el concert d’El Sobrino del Diablo, al Casino, activitats de les quals ens fem ressò en altres articles d’aquest butlletí. Entre tots, s’ha intentat fer una Festa que, si bé no es podia considerar encara “normal”, posava de manifest la voluntat d’un poble de superar els estralls de la pandèmia. Després d’un any en blanc, poder tornar a sentir les músiques dels Bastoners, del Ball de la Faixa i dels nostres Gegants, i veure’ls novament ballant en públic, ens va fer recobrar un bri d’esperança. Felicitats als organitzadors i gràcies a tothom qui hi ha col·laborat per fer-ho possible.
 
Sarment
Fotos: A. Selgas / J. Vilanova


Cap comentari:

Publica un comentari

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.