dimarts, 20 d’octubre del 2020

Biblioteca, encara, en temps de la covid19

BIBLIOTECA PERE CASALDÀLIGA

Com sabeu, la biblioteca va tornar a obrir el 4 de juny amb els serveis molt limitats (bàsicament préstecs i devolucions de documents) i, paulatinament, els hem anat ampliat seguint les normatives que ens van arribant des de les administracions públiques. 

Podríem dir que actualment oferim un servei força normalitzat, només que tenim molta cura de l’aforament i les mesures d’higiene i de distanciament, fet que ens limita força a l’hora d’organitzar activitats grupals (tant d’adults com les adreçades als infantils). Malgrat això, des de l’Ajuntament de Balsareny s’estan fent esforços per intentar dur a terme el màxim d’activitats que la situació actual ens permeti.  

Gràcies a aquests esforços ja vam poder fer la primera hora del conte des de la covid-19!

 

L’Hora del Conte  

Va ser el dimecres 14 d’octubre (la darrera hora del conte va ser al febrer), “Animalades”, i va anar a càrrec de l’Anna Garcia, de la companyia ‘Els Contes de l’Anna’. Eps! No va ser gens fàcil. Us ho expliquem:  

Per disposar de més aforament, es va programar a la plaça Onze de Setembre, però just en el moment que els nens i les nenes començaven a accedir-hi es  va posar a ploure. Minuts d’espera per veure si afluixava i, veient que no, reacció ràpida: es faria a la Biblioteca, en dues sessions per poder complir amb els requisits de separació entre unitats familiars (volem agrair a la narradora aquest oferiment). L’aforament inicial era de 30 persones i, finalment, en vam poder seguir l’espectacle 24. Alguns dels apuntats no hi van assistir justament perquè la pluja va començar a caure just a l’hora que començava l’espectacle i, d’altres, no van considerar oportú esperar-se a la segona sessió (ho entenem perfectament, plovia i esperar-se mitja hora al carrer no era agradable i, per altra part, anar a casa i tornar tampoc era massa viable). Ho lamentem, demanem disculpes si algú ens va sentir agreujat, i esperem que en la propera ocasió TOTS i TOTES puguem gaudir de l’espectacle. 


 

L’Anna Garcia ens va oferir un espectacle de titelles on els protagonistes eren animals diversos, acompanyats de música d’acordió en directe. Ens agraden molt els espectacles de l’Anna perquè els fa molt participatius, alegres, plens de valors i, sobretot, perquè observem que els nens i les nenes (i també els pares i les mares) els segueixen molt atents i s’ho passem d’allò més bé. 


 

Bibliolabs  

Laboratoris d’experimentació i creació amb infants. 

Els Biblioslabs són uns laboratoris que conviden a generar i compartir coneixement a partir de l’experimentació i la innovació en camps com la tecnologia, la ciència, l’art o la literatura. Amb el Bibliolab, entre tots els participants, fabriquem coneixement d’una manera creativa.  

Estan impulsats i subvencionats per la Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i les diferents biblioteques de la xarxa poden triar dos bibliolabs concrets per oferir als seus usuaris. Enguany, a la Biblioteca de Balsareny n’hem triat un d’art i un altre de narrativa i els hem ofert directament a l’Escola Guillem de Balsareny per poder-los adreçar a grups ‘bombolla’ concrets i així no haver de patir per la interacció entre els participants. Aquests són:

 

La Fàbrica d’històries. A càrrec de TeatrArt, adreçat als alumnes  de 3r. Un taller on els participants aprenen a inventar petites històries a partir de desencadenants diversos: objectes, llocs, paraules, personatges... Aquestes històries es convertiran en escenes per poder ser representades. El taller ofereix la possibilitat d’explorar en la imaginació i la creativitat dels participants per tal de construir un guió, alhora que combina el fet d’inventar amb el fet de representar la història. Dilluns, 26 d’octubre, al matí. 


 

Punxa, entinta i estampa, a càrrec de Catàrtic, adreçat als alumnes de 2n. En aquest taller experimentarem amb la tècnica del gravat. Coneixerem el procés d’elaboració de planxes i matrius. Treballarem la tècnica del buidat i aprendrem a entintar i estampar per fer les nostres pròpies impressions. Per inspirar-nos farem una revisió d’alguns dels mestres del gravat, com ara Joan Hernández-Pijuan o Joaquim Chancho, i veurem les possibilitats expressives que ofereix aquesta tècnica. Dimecres, 21 d’octubre, al matí. 


 

Dia Mundial de la Salut Mental i activitats de les biblioteques  

Aquesta commemoració, promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental, va néixer l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. El seus objectius són: sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.  

Des de les Biblioteques del Bages i el Moianès ens sumem a aquestes reivindicacions i, any rere any, programem activitats relacionades (clubs de lectura, aparadors bibliogràfics, hores del conte, xerrades sobre aspectes concrets de la salut mental…).  

Enguany estava dedicada a la COVI9 i les activitats han tingut un component virtual important. Us n’expliquem tres en què la Biblioteca de Balsareny ha participat:  

Conferència “Salut mental en temps de COVID 19” a càrrec de les Dres. Àurea Autet i Meritxell Viladrich, de la Divisió de Salut Mental a Altahia. Va tenir lloc el 10 d’octubre presencialment a la Biblioteca de Sant Vicenç de Castellet i la resta de biblioteques la van poder seguir en directe a través del seu Canal de Youtube. 

Club de lectura virtual al voltant del llibre L’ànima perduda, escrit per la Premi Nobel Olga Tokarczuk i il·lustrat per Joanna Concejo. Va ser conduit pel bibliotecari i escriptor Pep Molist i hi van participar usuaris i bibliotecàries de la comarca. 

Publicacions relacionades amb la salut mental pensades per a ser publicades a través de diferents canals de les xarxes socials: recursos de salut mental que estan a prop nostre, selecció de novel·les ‘feel good’, importància de l’alimentació per a la salut mental… L’aportació de la Biblioteca de Balsareny va ser aquesta:  


Us animem a seguir-nos pels nostres canals de les xarxes socials:

Ana M. Pérez Hidalgo

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.