dilluns, 12 d’octubre del 2020

Josep Torras i Rodergas

 OBITUARI

Al poble de l’Esquirol (Osona), el passat dia 9 d’octubre, va morir Josep Torras i Rodergas, natural de Balsareny, a l’edat de 78 anys.

En Josep Torras era un home senzill i afable, però sobretot molt savi en la seva discreció. Llicenciat en Teologia al Pontifici Ateneu Anselmià de Roma, i diplomat en Magisteri, tenia també estudis de filosofia antiga, medieval i moderna, així com de grec neotestamentari i llatí; a més, dominava moltes altres llengües i posseïa una cultura humanística vasta i heterogènia.

Va ser professor de Teologia Moral, i va ser un dels principals artífexs de la Gran Enciclopèdia Catalana, on va exercir de director de l’oficina lexicogràfica, a part de ser assessor lingüístic i corrector entre els anys 1973 i 2007. També va ser cap de redacció del Diccionari de la Llengua Catalana i del Diccionari Català-Castellà i el Diccionari Castellà-Català i el Gran Diccionari de la Llengua Catalana, tots de l’Enciclopèdia Catalana; unes eines de gran utilitat per als escriptors en la nostra llengua. I entre altres coses, va traduir les Conferències de Cassià, la Teologia mística de l’Església d’Orient, de Lossky; i va ser traductor i corrector de l’Opera Omnia del filòsof Raimon Pannikar i corrector de diversos llibres de la col·lecció Sagrats i Clàssics de l’editorial Fragmenta. 

A part de la seva important tasca filosòfica, teològica i lingüística, ens deixa una gran persona. Expressem el nostre condol a la família, i el recordarem sempre que fem servir els diccionaris i enciclopèdies que va contribuir decisivament a redactar. Scripta manent.

R. Carreté

Foto: Arxiu Particular

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.