dilluns, 19 d’octubre del 2020

Actualitat sobre la Resclosa

ACTUALITAT - NATURA

Actualitat sobre les obres d’arranjament de la Resclosa dels Manresans

Darrerament és notícia de caire comarcal el fet que es volen dur a terme unes obres de reparació de la Resclosa dels Manresans, molt malmesa pels efectes del temporal Glòria del passat mes de gener, a causa de l’obertura de les comportes del pantà de la Baells. De tots els esdeveniments des de finals d’agost, quan es va destapar la notícia, en vàrem parlar àmpliament el mes passat en aquest butlletí.

Recordem que tot el rebombori per part dels ciutadans i d’entitats ecologistes com l’ARBA Bages (Associació per la Recuperació dels Boscos Autònoms) ha vingut perquè aquestes obres podrien afectar seriosament l’Espai d’Interès Natural d’aquella zona, per cert, molt concorreguda per passar-hi caminant o corrent, o simplement per passejar o observar la natura, per part de balsarenyencs, navassencs i gent d’altres indrets de la comarca, com els mateixos manresans que sovint pugen per veure l’inici de la sèquia que els arriba fins a Manresa, ja que, per exemple, la Transèquia comença un parell de quilòmetres més avall i no al km 0. 

Ja a primers de setembre hi havia pancartes a Balsareny amb el lema “Salvem la verneda, l’única verneda del Bages”, que és en aquesta zona i que corre perill. El dia 10 tenia lloc una concentració a la plaça de l’Ajuntament en què va parlar l’Àlan Olmedo, president d’ARBA Bages, per donar a conèixer la seva entitat i mostrar la seva preocupació per l’impacte ambiental que podria tenir l’obra, mentre que l’Ajuntament de Manresa, propietari de la resclosa, la considera necessària i urgent; tindrà un cost d’uns 700.000 euros i es finançarà entre la Junta de la Séquia i l’Agència Catalana de l’Aigua. 

La delegació del Bages de la Institució Catalana d’Història Natural, que va visitar la zona, hi va donar també el seu vistiplau, sempre que es respecti al màxim el medi natural i es restauri bé el terreny.

En canvi, el grup de Catalunya en Comú al Parlament va demanar l’aturada i el replantejament del projecte, donat que la intervenció per poder accedir a la zona que cal reparar malmetria el bosc de ribera.

Finalment, tal com s’havia promès des de l’Ajuntament de Balsareny, el dia 16 d’aquest mes d’octubre es van aclarir dubtes, en una sessió informativa oberta a tothom, a la plaça de l’Església, a càrrec de membres de la Junta de la Séquia i d’Aigües de Manresa, inclòs un tècnic ambiental, en Josep Illa, segons el qual el projecte en qüestió s’ha fet tenint cura al màxim de respectar tot aquest entorn natural, tan apreciat per la nostra gent, tant pel que fa a la vegetació singular que hi ha com a les espècies animals que hi viuen.


Segons Illa, s’examinaran els arbres  i es marcaran un per un, per intentar que la seva afectació sigui mínima. A la riba esquerra del riu desapareixeran uns arbres, els negundos, que són invasors i que s’anaven estenent, en detriment d’espècies més autòctones que es procurarà respectar al màxim. La repoblació es farà amb arbres del país i, a més a més, propis del Bages; la majoria seran arbres com verns, oms, salzes, etc., tot i que, a petició del president d’ARBA, s’hi podrien també plantar arbustos. Per altra banda, el recorregut de les màquines està calculat perquè no passi per sobre de nius i altres espais. Inclús ara a la tardor és millor època per fer les obres, per no ensopegar el període de cria de molts animals.

L’esmentat acte va comptar amb l’assistència (controlada per la prevenció de la covid19) d’unes 30 persones, amb la presència de l’alcaldessa i el tinent d’alcalde de Balsareny. Cal remarcar el caràcter actiu i reivindicatiu a favor del nostre medi natural per part dels assistents, que van participar de l’acte discutint i fent una gran quantitat de preguntes. La majoria eren de Balsareny, però també n’hi havia de fora, com el mateix president de l’entitat ARBA que va donar les primeres alarmes.

Va quedar entès que, com que tots els informes, amb els plànols corresponents, són correctes, i queda clara la necessitat de fer aquesta reparació per poder garantir l’aigua a les llars de més de 130.000 persones (Manresa i força pobles de la comarca, com el mateix Balsareny), el Consistori balsarenyenc es veu gairebé obligat també a donar-hi el seu vistiplau, amb el corresponent  permís d’obres. 


Cal dir que, per raons de seguretat, no ens podrem acostar estrictament a la zona on hi ha tota la maquinària de les obres, que, si no hi ha entrebancs d’última hora, començaran aquest mes de novembre; però sí que qualsevol de nosaltres podrem fer-ne el nostre particular seguiment des del mirador de la via, que queda a sobre, o des de qualsevol indret proper que ens ho permeti veure. Això també va sortir a la reunió.

Donat el caràcter d’urgència, no es poden demorar gaire les obres: cal fer-les en aquesta tardor-hivern i es preveu que durin dos mesos o dos i mig com a màxim. 

Text: Isidre Prat Obradors

Fotos: Alfred Selgas 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.