divendres, 1 de novembre del 2019

Presentació de ‘Vora el pedrís del trull’ a Balsareny


El divendres 25 d’octubre, a la Biblioteca Pere Casaldàliga de Balsareny, es va presentar el llibre Vora el pedrís del trull. Obres en vers i prosa, original de Ramon Carreté, en presència de més de 50 persones que omplien l’espai on es feia l’acte.


Després de la presentació a càrrec de la bibliotecària, Ana Pérez Hidalgo, va parlar l’editor, Antoni Daura, de Llibres Parcir, llibreria emblemàtica manresana i editorial de prestigi, centrada bàsicament en autors del territori; i va destacar que ja l’any 1991 va publicar un poemari del mateix autor, Hibris, inclòs ara en el nou volum.


Seguidament, l’autor va explicar que el llibre aplega una àmplia selecció de la seva obra poètica i narrativa des de finals de la dècada de 1970 fins a l’actualitat, una part de la qual romania inèdita i una altra part havia estat publicada, però en edicions molt restringides. Per això va agrair a l’editorial que li hagués fet novament confiança per poder posar a disposició dels lectors un volum representatiu del gruix de la seva producció literària.


L’autor va detallar-ne algunes característiques: en la forma, que va qualificar com a “celebració de la paraula”, tant pel que fa a la tria del lèxic com a l’ordenació de les frases a la recerca de ritmes i musicalitat; i en el contingut, que juga a partir de múltiples referents de la literatura, de la mitologia i de la història antiga, sempre des de punts de vista que pretenen interpel·lar el lector d’avui i d’aquí.

Els llibres que conformen el recull són: Escarn de carn, sonets que evoquen la infantesa i joventut de l’autor i plantegen una reflexió sobre la mort; Epigonals, que combina poemes d’amor amb altres sobre història del país i amb paròdies humorístiques i sàtires desenfadades; Hibris, que parteix d’episodis històrics de l’antiguitat i de les mitologies grega, bíblica i germànica per reflexionar sobre la precària condició humana; El pecat de Job, oratori de tema bíblic amb una conclusió ben diferent de la canònica; Paor d’infern, inspirat en les visions de l’Apocalipsi del Beat de Lièbana arran de la guerra dels Balcans; Eclipsis, visió desencisada del present i del futur de la humanitat; una tria de Balsareny, més de mil anys, sobre la història del nostre poble; Peans a Nèmesi, una meditació sobre el sentit que poden tenir avui l’amor, el sofriment i la mort, basada també en mites grecs; i una selecció de Poemes de llibertat, presó i exili, sobre la situació política de Catalunya al llarg dels darrers anys. Hi ha, així mateix, tres narracions breus i una de més llarga: Àrtemis endogalada, La filla de Jeftè, Gomòrrida i Revolta a Camporuc.


L’acte va acabar amb un recital de diferents poemes del recull, a càrrec dels Rapsodes dels Pastorets de Balsareny, que van ser molt aplaudits pel públic assistent.

Sarment
Fotos: Ana Pérez







   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.