dimarts, 12 de novembre del 2019

‘La Barcelona latinoamericana’, de Joan M. Serra i Sala

CERCLE LITERARI


Acaba de sortir al mercat un nou llibre de Joan Maria Serra: La Barcelona latinoamericana(Cossetània, 2019), un llibre molt interessant que estudia els diferents indrets de la ciutat de Barcelona que tenen alguna relació amb l’Amèrica Llatina. S’hi esmenten els vincles de la capital catalana amb la colonització i amb el comerç amb el nou continent, i també la participació de catalans en la història de diversos estats sud-americans, així com les vicissituds històriques que van portar polítics, artistes i escriptors barcelonins a exiliar-se a aquelles terres, on foren acollits i van poder continuar fent feina. Hi detalla edificis barcelonins construïts amb les fortunes generades a Amèrica, i ubica monuments i racons relacionts amb personatges de l’Amèrica llatina. En general, remarca la influència d’aquells països en la cultura, la música, la literatura i la gastronomia de la Barcelona d’avui.


L’autor no es limita a descriure indrets i esmentar personatges, sinó que en conta la història amb una visió global i un enfocament català, que permet avaluar l’enriquiment cultural mutu que s’ha anat teixint entre la ciutat i Amèrica. És un llibre molt amè i ben il·lustrat, que es llegeix amb plaer i que pot ser molt útil per als lectors llatinoamericans, però que també ajuda els barcelonins, catalans i espanyols a conèixer millor la història antiga i la realitat actual del Cap i Casal de Catalunya des de l’òptica dels seus nexes americans. Vaja, una joia, absolutament recomanable! 

Cal dir que aquest llibre continua una feliç iniciativa de Joan M. Serra i de Cossetània Edicions que va començar amb La Barcelona britànica i irlandesa (2017, publicat també en anglès), La Barcelona africana (2017) i La Barcelona germànica i del Benelux (2018, publicat també en alemany).


Molts balsarenyencs coneixem i recordem Joan Maria Serra, perquè va ser director i professor de l’Escola Guillem de Balsareny, on va deixar una empremta sòlida i un bon record. Llicenciat en Geografia, a més de treballar en l’ensenyament s’ha dedicat a la formació del professorat a l’ICE de la Universitat Autònoma, ha produït materials didàctics per a l’ensenyament de la Geografia i de la Història i ha participat en l’elaboració de diverses webs sobre memòria històrica. 

És coautor del llibre Els nacionalismes perillosos; del projecte pedagògic Ciutat, Territori i Paisatge, premiat pel Consell d’Europa, i dels webs Els mestres de la República a Manresa Arxiu fotogràfic de la Casa Jorba, produïts per l’Associació Memòria i Història de Manresa. També és coautor de Geografia de Catalunya i Balears; de Geografia i Batxillerat, proposta didàctica i llibre de l’alumne; i de Bages, una història per conèixer. I és autor del capítol “Balsareny” dintre la Història de les comarques catalanes. El Bages, i coautor de Balsareny, ahir i avui.

Felicitem l’autor i ens felicitem nosaltres com a lectors per poder gaudir d’aquest magnífic llibre, així com dels altres de la sèrie, i completar així d’una forma polièdrica el nostre coneixement de la ciutat de Barcelona des de la seva relació amb les cultures sud-americanes, britàniques i irlandeses, africanes i germàniques. Una idea magnífica i una excel·lent realització que hem d’agrair a Cossetània i a en Joan Maria.

R. Carreté 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.