diumenge, 26 d’abril del 2015

Festa Major de lluïment


Balsareny ha celebrat la Festa Major de 2015. Amb un programa auster, com escau a època de crisi, però ple d’activitats organitzades per les entitats locals, com ha de ser, i per l’Ajuntament, que en la mesura de les seves possibilitats ha confegit una programació més que raonable. El conjunt d’actes s’ha presentat en un ventall de disseny no menys auster, però curiós, elegant i pràctic.

Després de les prèvies —concurs de pintura a l’aire lliure; trofeu Jubert de ciclisme i prova de carretera del Club Ciclista Alt Llobregat Pla i Baixada; i lliurament dels premis del concurs literari de Sant Marc a la Biblioteca, amb les corals de l’Escola de Música—, la festa va començar pròpiament el dia 24 d’abril, amb el ball de Festa Major al Casal de Gent Gran, amb Josep d’Ostres; i amb el divertit espectacle de carrer del grup Xip-Xap, en col·laboració amb l’Escola Municipal de Teatre. En un breu parlament, l’alcalde Jaume Rabeya es va acomiadar després de 28 anys en el càrrec i 32 a l’Ajuntament, recordant la importància d’escoltar tothom i desitjant sort i encert a qui el succeeixi després de les municipals. Tot seguit, una gran repicada de campanes dels Campaners de Balsareny i un magnífic castell de focs musical, a càrrec de Pirotècnia Igual. A la nit, ball jove, amb S’Temple Bar, Antonio el Remendao i Arradio Rossita.

L’endemà, diada de sant Marc, els Bastoners van fer la cercavila pel poble. Després de la missa i de la benedicció i distribució del panellet de sant Marc, potser perquè era dissabte i el temps acompanyava amb un sol esplendorós, la plaça era encara més plena de gent que el vespre abans. Van actuar els Bastoners de l’Escola Guillem i els Bastoners grans, interpretant la Marxa, la Picaceia, el Picotí i el Rotllet. Tot seguit, els petits Dansaires dels Pastorets de Balsareny van oferir una cançó irlandesa de bressol, el Ball de Sant Ferriol i el Patatuf. A continuació, les dues colles escolars van ballar el sempre emocionant Ball de la Faixa al so de la cobla, culminant amb sengles figueretes, molt aplaudides. Després, el balls i música de la colla gegantera i grallera Els K+ Sonen, amb la geganta Blanca i els gegantons Joan i Mariona i el pirata Malacara. I tot seguit, la celebració dels trenta anys del Marc i la Maria, i dels Geganters i Grallers de Balsareny; la Maria va estrenar un nou vestit, i els gegants van ballar al so de la majestuosa música de mossèn Joan Bajona, amb els gegantets bastoners, després d’unes emotives paraules del primer cap de colla, Abel Artigas. Per tancar l’acte, la Cobla Costa Brava va interpretar la sardana Records balsarenyencs, de Josep Maria Albertí.

A la tarda, a més de proclamar-se els premis del concurs de pintura, va tenir lloc la XVIII Trobada de Gegants del Bages i el Berguedà (i el Moianès, que s’estrena de comarca). L’aplec va omplir els carrers de gresca, música, dansa i color, amb la presència de més de trenta colles geganteres i un seguici de prop de 700 persones. Al seu torn, l’orquestra Costa Brava va celebrar el tradicional cafè-concert al Casino, i després un concert a la sala Sindicat, tots dos locals plens a vessar; i a la nit, va amenitzar el ball de Festa Major. Els Geganters van oferir també un ball gratuït al pavelló poliesportiu, amb Set Vetes, Taxi Love + DJ Puxi i Markus Wolf.

Diumenge dia 26, el campió social del Club d’Escacs Balsareny, Jordi Ambròs, va disputar una gran simultània d’escacs al Centre Instructiu i Recreatiu; els carrers del poble van veure desfilar una nodrida mostra de cotxes clàssics i Scooter Run, que es van concentrar a la plaça de la Mel; es van lliurar els premis del Concurs de Fotografia Festa dels Traginers; i la gent jove va poder xalar de valent amb el concert del grup juvenil Macedònia. A la tarda, ja després de l’inevitable ruixadet —que enguany, per sort, va respectar totes les celebracions a l’aire lliure—, va haver-hi una funció teatral, la comèdia Tot bé, gràcies, amb Cesc Casanovas i altres membres dels programes Polònia i Crackòvia. I a la nit, ball al Sindicat, amb el grup Kamilion. En dies vinents, el 2 de maig és previst que hi haurà el sorteig de la Cagada de la Mula dels Traginers, i el 3 de maig una actuació del grup La Il·lusió, organitzat per l’Associació Els Ametllers.

En resum, una festa variada i participativa, amb actes per a tots els gustos i edats: cal felicitar les entitats organitzadores i l’Ajuntament i agrair-los l’esforç que han esmerçat per oferir al poble una Festa Major més que digna.

Sarment

Fotos: Sarment

































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.