dimarts, 2 de desembre del 2025

Fira de Tardor 2025

 
 
Un any més, Balsareny va celebrar la Fira de Tardor, el diumenge 30 de novembre. Durant tot el matí, els actes van transcórrer a la plaça de la Mel, on es van instal·lar les parades d’artesans, que, cal dir-ho, no van ser gaire nombroses. 


Entre elles, hi havia la parada de Càritas, on tradicionalment es venen coses de segona mà i objectes fets a mà pels membres del grup local (sobretot fets de roba); la parada de roba de segona mà, procedent del Mercat d’Aprofitament (roba, calçat i complements) que s’havia fet la setmana anterior; i la parada de venda de braçalets del 25 N fets pels alumnes de l’Institut Escola. Les altres paradetes venien, entre altres coses, joies i bijuteria, articles de Nadal i, com a curiositat, uns petits estris que serveixen per enfilar l’agulla de cosir, ben originals.

 
A més de parades, hi va haver atraccions infantils, com els matalassos i gomes elàstiques. I activitats lúdiques: per un costat, el “Circ dels sentits”, una activitat interactiva de cara a explorar els objectes amb els cinc sentits, per a petits i grans; i, per altra banda, un original minigolf per a la mainada.

 
Potser el més destacat del matí va ser un “Tast de vins i formatges” de la terra, on es van maridar quatre vins de la DO Pla de Bages amb quatre formatges d’una formatgeria d’Artés. L’acte es va fer al local número 1 de la mateixa plaça. Va ser una proposta de l’Ajuntament en unió amb l’Associació de Botiguers i Comerciants de Balsareny, de cara a fomentar que la gent compri al poble. Des de dues setmanes abans, a les botigues de l’associació, es podia omplir una butlleta, en compres superiors a 10 euros, que entrava en un sorteig per a fer el tast. Dijous, dia 27, es van sortejar 50 butlletes de persones diferents, que són les que hi van assistir.
 
Va presidir l’acte l’alcalde, Isidre Viu, acompanyat de diversos regidors, i el van conduir, explicant-ho tot d’una manera molt entenedora, una sommelier de la DO Pla de Bages i un representant de l’empresa de formatges artesenca. Els quatre vins eren molt diversos, de pobles del Bages, com Artés i Navàs. La sommelier va destacar els vins de Navàs (en concret, de Castelladral) com a referència, perquè han sabut mantenir i potenciar, a partir dels reductes de vinya que hi havia, les varietats de raïm típiques de la comarca, com el sumoll i el picapoll. Per altra banda, els formatges també eren variats: n’hi havia de més secs i de mes tous; i un formatge blau (amb fongs) una mica més fort que els altres, però el preferit per a molta gent.

 
Es va comentar que el Bages havia estat la comarca amb més extensió de vinyes, fa més d’un segle; equiparable a l’extensió actual al Penedès. Ara és molt més petita, però els darrers anys s’ha potenciat molt el vi i s’han anat afegint cellers a la DO Pla de Bages, de manera que tenim una gran diversitat de vins, uns de varietats de raïm autòctones i altres vingudes de fora. Els assistents al tast de vins i formatges van cloure la degustació amb una forta ovació als organitzadors i als dos monitors. Força gent va comprar formatges dels que havien tastat.
 
Per completar el dia, a les 6 de la tarda, es va representar, al Sindicat, dins del cicle TEMPO, l’espectacle Clic (un recorregut pel cicle de la vida), de la companyia Jordi del Rio.
 
Sarment
Fotos: Isidre Prat





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.