Un
any més, Balsareny va celebrar la Fira de Tardor, el diumenge 30 de novembre.
Durant tot el matí, els actes van transcórrer a la plaça de la Mel, on es van
instal·lar les parades d’artesans, que, cal dir-ho, no van ser gaire nombroses.
Entre elles, hi havia la parada de Càritas, on tradicionalment es venen coses
de segona mà i objectes fets a mà pels membres del grup local (sobretot fets de
roba); la parada de roba de segona mà, procedent del Mercat d’Aprofitament
(roba, calçat i complements) que s’havia fet la setmana anterior; i la parada
de venda de braçalets del 25 N fets pels alumnes de l’Institut Escola. Les
altres paradetes venien, entre altres coses, joies i bijuteria, articles de
Nadal i, com a curiositat, uns petits estris que serveixen per enfilar l’agulla
de cosir, ben originals.
A
més de parades, hi va haver atraccions infantils, com els matalassos i gomes
elàstiques. I activitats lúdiques: per un costat, el “Circ dels sentits”, una
activitat interactiva de cara a explorar els objectes amb els cinc sentits, per
a petits i grans; i, per altra banda, un original minigolf per a la mainada.

Potser
el més destacat del matí va ser un “Tast de vins i formatges” de la terra, on es
van maridar quatre vins de la DO Pla de Bages amb quatre formatges d’una
formatgeria d’Artés. L’acte es va fer al local número 1 de la mateixa plaça. Va
ser una proposta de l’Ajuntament en unió amb l’Associació de Botiguers i
Comerciants de Balsareny, de cara a fomentar que la gent compri al poble. Des
de dues setmanes abans, a les botigues de l’associació, es podia omplir una
butlleta, en compres superiors a 10 euros, que entrava en un sorteig per a fer
el tast. Dijous, dia 27, es van sortejar 50 butlletes de persones diferents,
que són les que hi van assistir.
Va
presidir l’acte l’alcalde, Isidre Viu, acompanyat de diversos regidors, i el
van conduir, explicant-ho tot d’una manera molt entenedora, una sommelier de la
DO Pla de Bages i un representant de l’empresa de formatges artesenca. Els
quatre vins eren molt diversos, de pobles del Bages, com Artés i Navàs. La
sommelier va destacar els vins de Navàs (en concret, de Castelladral) com a
referència, perquè han sabut mantenir i potenciar, a partir dels reductes de
vinya que hi havia, les varietats de raïm típiques de la comarca, com el sumoll
i el picapoll. Per altra banda, els formatges també eren variats: n’hi havia de
més secs i de mes tous; i un formatge blau (amb fongs) una mica més fort que
els altres, però el preferit per a molta gent.
Es
va comentar que el Bages havia estat la comarca amb més extensió de vinyes, fa
més d’un segle; equiparable a l’extensió actual al Penedès. Ara és molt més
petita, però els darrers anys s’ha potenciat molt el vi i s’han anat afegint
cellers a la DO Pla de Bages, de manera que tenim una gran diversitat de vins,
uns de varietats de raïm autòctones i altres vingudes de fora. Els assistents al
tast de vins i formatges van cloure la degustació amb una forta ovació als
organitzadors i als dos monitors. Força gent va comprar formatges dels que
havien tastat.
Per
completar el dia, a les 6 de la tarda, es va representar, al Sindicat, dins del
cicle TEMPO, l’espectacle Clic (un recorregut pel cicle de la vida), de la
companyia Jordi del Rio.
Sarment
Fotos: Isidre Prat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.