dilluns, 10 d’octubre del 2022

Jenay i Mercè, dues atletes de Balsareny


 
Des de fa anys, l’esport és a l’abast de pràcticament tothom. Els uns el practiquen per afecció, altres per fer salut i alguns arriben a competir a un nivell més alt. En aquesta secció del Sarment entrevistem diverses persones del poble que, molt amablement, ens parlen de la seva afició per l’esport que practiquen.
        Aquest mes conversem amb la Jenay Hernández i Bovet (2007) i amb la Mercè Junyent i Ribalta (2008),dues atletes que el juliol passat, amb el grup de relleus de l’Avinent Manresa en categoria Sub16, van obtenir la 3a posició en els Campionats d’Espanya que es van celebrar a Avilés (Astúries).
        Com que és una xerrada amb dues persones, en destaquem les diferències i els aspectes comuns els posem plegats.

 
La Jenay fa triple salt (300 m llisos) en la categoria Sub16 fins a l’inici de temporada propera que canviarà per edat. També fa relleus en les proves de 4 x 100 i 4 x 300. El grup de relleus està format per cinc atletes: la Jenay i la Mercè de Balsareny, una companya de Manresa i una altra corredora de Sabadell.
        La Jenay fa 7 anys que practica l’atletisme, primer a Sallent, d’on té un record especial de la seva entrenadora d’aleshores, l’Eulàlia Torrescasana. De Sallent se’n va anar a l’Avinent Manresa en la categoria Sub12.
        La seva millor marca en 300 m llisos és 43”5o; 10,92 m en triple salt; 2’52”13 en relleus 4 x 300 (pista coberta); 2’52”45 en 4 x 300 (aire lliure) i 50”07 en 4 x 100 (aire lliure).
        Durant aquests 7 anys, la Jenay ha participat en molts campionats de Catalunya. El 2017 va ser campiona de 600 m llisos (aire lliure) i el 2018, campiona de 4 x 200 (pista coberta) i 4 x 80 (aire lliure). També va ser subcampiona en 3 x 600 (aire lliure).
 

La Mercè entrena i participa en les proves de tanques i alçada (100 m) en la categoria Sub16 i en relleus des dels Campionats d’Espanya, on es va integrar a l’equip de manera precipitada per la lesió d’una companya. Aquesta prova no era la seva pràctica més habitual, però sembla que a partir d’aquí també quedarà adscrita a l’equip.
        La Mercè, després de practicar altres disciplines esportives, va començar a entrenar amb l’Avinent Manresa el desembre del 2020; primer en la categoria Sub14 amb proves més generals i, l’any passat, ja va fer entrenaments concrets de velocitat i salts, cenyint-se en l’especialitat de tanques en la categoria Sub16.
        La millor marca personal de la Mercè en la prova de tanques és de 15”40 al Campionat de Catalunya, nota que li va permetre participar en el Campionat d’Espanya, on va fer un temps de 15”55. 

 
Entrenaments i participació en Campionats
 
Ens expliquen que entrenen tres i quatre dies a la setmana durant dues hores i, sovint, els dissabtes i diumenges hi ha tornejos i competicions.
        Comenten que a la pretemporada fan uns entrenaments que consisteixen en “cansar-te”: “ens matxaquen” (se’n riuen quan ho posen en paraules, però ens asseguren que és així). És clar, després d’un mes de vacances cal recuperar la forma física! Fan curses i exercicis físics d’estiraments, abdominals, etc.
        Els entrenaments de salt i velocitat els fan plegades perquè ara mateix totes dues pertanyen a la categoria Sub16. Tot i així, com que el nombre d’atletes no és gaire gran, confien que podran continuar entrenant juntes.
        Comenten que “Sabadell és com la nostra pista”. A Manresa no hi ha pista coberta, perquè celebrar competicions vol dir contractar àrbitres, personal, tenir les pistes en condicions... Un munt de coses que valen molts calés. 

 
L’equipació
 
L’equipació és igual per a tots els i les atletes del club i les bambes són diferents per a cada tipus de prova. Utilitzen bambes amb claus per a fons i tanques, són les bambes més polivalents; en alçada, el calçat porta els tacs al davant i al darrera; en el triple salt els claus van al davant i porten un coixí més gruixut i les bambes de velocitat tenen una sola molt prima.

 
El Club Avinent
 
La temporada passada, la Jenay i la Mercè, amb el club Avinent, van fer:
  • Rècord de Catalunya en relleus 4 x 300 amb un temps de 2’52”13 (pista coberta).
  • Primera posició de la classificació en relleus 4 x 100 amb un temps de 50”07 en els Campionats de Catalunya (aire lliure) i segona posició en relleus 4 x 300.
  • Aquesta primera posició els va permetre participar als Campionats d’Espanya, on també van fer podi, en tercera posició.
La seva entrenadora és l’Alba Martí i l’ajudant, la Mònica Clemente.


El cros escolar, la base de l’atletisme

Totes dues havien participat en el Cros Escolar que s’organitza des del Consell Comarcal i en aquests campionats el seu professorat i les famílies ja van veure que destacaven. Aquest és un element de base que ha esperonat força alumnes a practicar l’atletisme.
        En el cas de la Jenay, el mestre de gimnàstica, en Joan Craviotto, que no es va cansar mai de portar el seu alumnat als cros escolars, la va animar a practicar l’atletisme de forma sistemàtica. Ella ho recorda molt bé i n’està molt contenta.
        En el cas de la Mercè, van ser els seus pares que la van animar a córrer. També s’havien adonat que en les curses escolars “tibava i era ràpida”.

 
La família i altres comentaris
 
Com diuen sempre els esportistes que entrevistem, els pares són els seus puntals, primer perquè els necessiten per als desplaçaments i suport. Només els entrenaments ja exigeixen un esforç i una constància que sense la família seria impossible, sobretot els que fan l’esport fora del municipi.
        La família també els és el caliu en el seu cansament, superació, petites frustracions, enrabiades, pressions i moltes satisfaccions.
        Ens comenten que l’atletisme és un esport molt individual, tret de les proves de relleu. “T’ho fas tot tu”, “en els relleus es fa més grup; hi ha més complicitat”, “tot i així, les victòries personals les celebrem tot el club”, “a vegades, també hi ha molta pressió de les mateixes companyes; depèn de les persones”. 


        Els puntualitzem que el temps de les curses, els salts, el llançament o altres proves tenen una durada anecdòtica per a tant d’entrenament i viatges, però elles reivindiquen el seu esport i competicions i ens diuen: “però es fan moltes proves alhora i és molt distret!
        El pare de la Mercè n’extreu que “són els segons més preuats, els més cars que he pagat mai!”. ( Riem. És una expressió molt encertada.)
        També ens expliquen que en arribar a la categoria Sub16 hi ha molta gent que plega; els estudis, el cansament i el lligam són factors que pesen i fan abandonar la pràctica de l’esport més competitiu.
        La Jenay i la Mercè fan una crida: “Falta gent. Animeu-vos a practicar l’atletisme! És un club d’anys. Som-hi!

 
Des del Sarment també volem agrair al Joan Craviotto la tasca en la cura de l’esport dins i fora de l’escola, perquè molts dels entrevistats ens en fan referència i recorden que, en molts casos, va ser ell qui, veient les qualitats esportives de cadascú, els va animar a apuntar-se a clubs ja fossin de futbol, atletisme, gimnàstica o altres esports. Fins i tot, va ajudar a algunes famílies a fer el pas si necessitaven alguna ajuda.
        Felicitem la Jenay i la Mercè perquè ens han fet passar una bona estona. Són joves, tenen il·lusió i hi posen esforç i ganes, però també són crítiques a l’hora de parlar de la falta d’ajuda en recursos econòmics: “ens hem de pagar l’equipament i els desplaçaments”. Tot i així, l’entrega supera qualsevol dificultat! Felicitats i endavant!
 
Lluïsa Coma i Alfred Selgas
Fotos: Jenay i Mercè



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.