dimecres, 26 de febrer del 2020

Música i poesia / Poesia i música





En l’actualitat, la música i la poesia són paraules que per costum no van juntes de la mà en una mateixa frase a excepció potser, quan estem parlant de hip-hop o gèneres similars.

Tanmateix, les similituds entre música i poesia són molt més grans que les observades pel gran públic, o bé pels mateixos mitjans de comunicació.

Entre d’altres, el ritme, l’expressió i l’emoció son conceptes totalment necessaris en ambdós mons. Les cançons en si han de ser rítmiques i la poesia ha de fluir d’igual forma. Així doncs, el ritme és determinant tant pel que fa a la música com pel que respecta a la poesia.

Tanmateix a l'Antiga Grècia, es va crear el gènere literari que actualment coneixem com a poesia lírica. Originalment es tractava d'una composició poètica pensada per a ser recitada amb l'acompanyament d'una lira, d'aquí ve el seu nom.

Però no cal anar tan lluny en el temps, donat que la poesia lírica, definitivament, no és l’única forma poètica que es pot convertir en una cançó. Un bon exemple molt més actual d’aquest fet, n’és el rap. Està format per ritme, rima, de vegades al·literació i molts altres atributs i tècniques considerades poètiques.

No obstant això, podem dir sense por a equivocar-nos que fins i tot la música instrumental (sense paraules) pot esdevenir poesia, no només en el sentit més reconegut de la paraula.

D’igual forma, la poesia comporta flux, ritme, significat i expressió, per tant, de ben segur, que tampoc ens equivoquem quan afirmem que la paraula pot expressar, fluir i mostrar emocions tan profundes com la mateixa música.

EMMB


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.