dissabte, 29 de febrer del 2020

Araguaia amb el Bisbe Pere Casaldàliga

BALSARENY AVUI




Com sempre, avui em plau transmetre aquesta carta dels amics d’en Pere Casaldàliga, de la qual en soc informat dins de cada emissió:

“En els últims mesos, han estat moltes les notícies, articles, documentals... sobre els brutals incendis a l’Amazònia. Nosaltres hem escollit publicar en aquesta carta, el manifest de la Via Campesina Brasil. Us animem a seguir els nostres nous canals informatius per poder tenir més informació sobre el tema.

En els últims dies, els pobles i els governs de tot el món han estat testimonis de les conseqüències dels crims recents i greus núvols de fum que han envaït el sud-est del Brasil i, en particular, la capital São Paulo, connecten directament amb l’augment dramàtic de la crema a diverses parts de la selva i de les zones de transició com el “Cerrado”.

És essencial que tota la societat brasilera, llatinoamericana i mundial, tingui clar que no es tracta d’un fenoomen aïllat. De fet, és el resultat d’una sèrie d’accions agrícoles i mineres, àmpliament recolzades i encoratjades pel govern de Bolsonaro, que van començar des de les eleccions. Després de gairebé dues dècades de desforestació reduïda, l’actual president i el seu ministre de medi ambient, Ricardo Salles, van articular un discurs violent contra la legislació brasilera i els mecanismes de conservació ambiental, alhora que augmentava la persecució i criminalització dels pobles que històricament han protegit els biomes brasilers: famílies pageses i pobles indígenes.

Des del govern, els discursos provinents de Brasília han atacat la concessió de llicències ambientals i el control estatal de les activitats agropecuàries i mineres, precisament mesures que podrien haver evitat els crims de Mariana i Brumadinho a Minas Gerais.

Al mateix temps, el govern va lliurar el Servei Forestal Brasiler als representants ruralistes, va implementar una intervenció militar a l’Institut Chico Mendes (ICMBio) i va prohibir les accions de fiscalització per part d’IBAMA (Institut Brasiler del Medi Ambient), a més a més d’atacar públicament funcionaris de totes aquestes agències. La gairebé total contingència de recursos imposada per la política neoliberal dirigida pel ministre Paulo Guedes ha fet que la situació fos insostenible.

Les denúncies van començar el 2018 a través dels pobles i comunitats tradicionals de la regió, que estan sent perseguits pels grans propietaris i la policia. Les ONG socials i mediambientals també estan sent criminalitzades i perseguides per aquest govern. Finalment, científics de diverses organitzacions, universitats i, fins i tot, l’Institut Nacional d’Investigació Espacial (INPE), reconegut internacionalment, en van denunciar les les conseqüències i van ser coaccionats amb acomiadaments i una ordre de no divulgació.

Josep Gudayol i Puig



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.