dilluns, 30 de setembre del 2019

Esgriolem!



[Esgriolar: Cap al juny, després de la floració, s’ha d’esgriolar o escabriolar, bo i traient a mà els brotets que han crescut a cada nus, entre el sarment i la fulla del cep, perquè  l’excés de vegetació no es mengi el fruit, la planta s’airegi i s’assolelli millor. — Així també pensem que, de vegades, convé aclarir i assolellar la política, i especialment la més propera, no fos que l’excés de càrrega se’n mengés els “fruits”.]

Encetem, de la mà de La Garsa, una nova secció, que esperem que serveixi per animar el debat constructiu sobre aspectes de la vida del poble. I l’oferim a totes les entitats de Balsareny i a tots els ciutadans perquè hi vulguin col·laborar sugggerint iniciatives; i a l’Ajuntament, convençuts que es mostraran oberts a fomentar el diàleg participatiu. 

“Esgriolem!” és el nom d’una pàgina de facebook que hem creat expressament per vehicular les inquietuds del poble. Desitgem que sigui un mitjà àgil i útil de comunicació entre el poble i l’Ajuntament.

Un lloc obert a tothom, on entitats i particulars puguin aportar idees que ajudin a millorar el poble, i fer preguntes d’interès públic a l’Ajuntament, i que l’Ajuntament hi pugui respondre. Tot, sempre, amb total respecte i positivitat. Totes les intervencions hauran d’anar firmades amb nom i cognoms, i només els signants (i en cap cas ni el CCB ni La Garsa) seran responsables del que hi escriguin.  

Els administradors de la pàgina vetllaran perquè el to de les intervencions sigui l’adequat per a un debat respectuós, i tindran la facultat de decidir la no publicació d’un escrit si no acompleix els requisits (interès públic, to respectuós, signatura); també de donar per tancat un debat si al seu criteri s’allargués i resultés reiteratiu; i fins de bandejar participants si amb la seva actitud s’apartessin de l’esperit constructiu de la secció.

El butlletí Sarment procurarà anar publicant les propostes o preguntes que es formulin, i les respostes que es rebin, resumint-les si calgués.

Jordi Vilanova / La Garsa


                                               * * *

I comencem donant exemple ja amb una proposta de Jordi Vilanova:

–Potenciar més a Balsareny la divulgació de les causes del bisbe Pere Casaldàliga 
  • Ubicant en un espai públic una exposició fixa sobre la vida, l’obra i les causes del Pare Pere, per donar-la a conèixer als visitants del poble.
  • Creant una ruta per diferents indrets del municipi i el seu entorn on es puguin llegir textos seus que facin referència al lloc en qüestió.
  • Pintant un collage sobre ell i les seves causes i fixant-lo en algun lloc adient i ben visible del poble.

Aquesta proposta ja compta amb el vistiplau de la família i en cas de voler tirar-la endavant caldria seguir comptant-hi.
                                               * * *
Dues aportacions més a la pàgina d’Esgriolem!

Conxita Calvet ha escrit:

Doncs jo volia parlar d’un problema gran que tenim a Balsareny: el jovent marxa del poble, i no parlo només dels que marxen a Barcelona o altres llocs, parlo de jovent que es vol quedar a Balsareny i no troben habitatge; no hi ha pisos i al final marxen a pobles veïns, de la comarca. A Balsareny hi ha molts blocs de pisos gairebé acabats, altres que estan acabats i no es posen a la venda... Bé, en podria parlar molta estona.
La meva pregunta és: des de l’Ajuntament es pot esbrinar i empentar perquè aquets pisos puguin posar-se a la venda? Fa no res érem 3.500 habitants, ara ja 3.000, crec. La qüestió és que el jovent és el futur, i ens estan marxant tots. Gràcies.

Maite Fernández i Imma Franch Calpe han escrit:

Hola! Bona iniciativa! Deixo l'enllaç per fer reclamacions online sobre la possibilitat que ens treguin el CAP de Balsareny:


[Aquesta comunicació fa referència al fet que el Departament de Salut de la Generalitat ha decidit la reducció del servei d’atenció al públic del Centre d’Atenció Primària (CAP) a Balsareny, que des de mig setembre ha quedat limitat, els dilluns, dimecres i divendres, a l’horari de matí, de 8 a 15h; i els dimarts i dijous, de 8 a 20h. Això ha generat una campanya de recollida de signatures per oposar-se a aquesta mesura. Els impresos es poden recollir a l’Ajuntament i al mateix CAP, i també es pot cursar la reclamació per mitjà de l’adreça online que s’indica.— Nota de la Redacció]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.