dimecres, 25 de setembre del 2019

Balsareny, terra de pubillatge


Aquest mes d’agost ha sigut intens per al pubillatge. Els nostres representants, sense aturar-se ni un moment, no han fet vacances i els hem tingut arreu de Catalunya.

Així doncs, vàrem començar les sortides el dia 3 d’agost, uns quants representants a Rasquera i els altres a la Fatarella, dos municipis propers, de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, respectivament.

Diumenge dia 4 va tenir lloc la proclamació d’Argentona, una població del Maresme. Els nostres representants varen gaudir d’un bon diumenge calorós i tranquil.

De diumenge en diumenge, el dia 11, el pubillatge va assistir a la proclamació i comiat de Maçanet de la Selva, on cada any són sis representants molt actius.

El 15 d’agost, dia de la Mare de Déu, va començar “la marató de sortides de la Catalunya Central”. És el moment de l’any on la nostra vegueria té més festes majors. No obstant això, va ser possible arribar a tot arreu, tant a dins com a fora de la comarca. Balsareny vam tenir doble representació, a Castellbell i el Vilar i al comarcal de la Terra Alta, enguany realitzat a Bot. Aquestes dues sortides donaven el tret d’inici a la volta per casa nostra.

Divendres dia 16 va tenir lloc un dels actes més bonics i esperats, la proclamació i comiat de la vila de Gironella, la perla del Llobregat. El 2018, per falta de candidats a hereu, l’Ajuntament del municipi, juntament amb la comisió de pubillatge gironellenc, va apostar per introduir la figura de la pubilleta i l'hereuet. Estan molt contents de la bona rebuda i dels èxits aconseguits. És la tercera població de la Catalunya central a tenir pubillatge infantil. Fins el 2018 tan sols en tenien les poblacions d'Òdena i Piera. L’any passat s’hi va afegir Gironella i enguany, Balsareny.

Divendres dia 23 hi va haver la proclamació i comiat de la Valldan, que, tot i ser un nucli petit al costat de la ciutat de Berga, cada any tenen representació.

L'endemà, dia 24, va tenir lloc la proclamació i el comiat dels nostres veïns de Navàs. És un dels pobles referents en el món del pubillatge, ja que any rere any compten amb la representació de sis membres.

I baixant pel Llobregat, es van tancant les sortides del mes d’agost. El diumenge 25 es va fer el comiat i la proclamació dels nous representants de Manresa, dut a terme a la plaça Sant Domènec. Hi va assistir un gran nombre d’hereus, pubilles, dames i fadrins.

I així acabaven un dels mesos més intensos. El pubillatge balsarenyenc ha estat present en tots els indrets de Catalunya on li ha sigut possible.

Us avancem que el dia 27 d'octubre, tindrà lloc l’acte més important del pubillatge català: el comiat i la proclamació de l’hereu i la pubilla de Catalunya, on el nostre hereu, Ferran Galiano, i la nostra pubilla, Judit Capdevila, hi són candidats. Els desitgem molta sort!

Gerard Capdevila

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.