dijous, 5 de juliol del 2018

La Flama del Canigó, sempre a punt



Com ja és tradicional, la Flama del Canigó va arribar a Balsareny el vespre del 23 de juny per encendre el Foc de Sant Joan. Un any més, membres del Centre Excursionista de Balsareny, amb la regidora d’Esports de Balsareny, la van portar al nostre poble, a peu des de Navàs, on l’havien rebuda de mans del Centre Excursionista de Navàs i l’Associació Sardanista de Navàs.

A l’entrada del nucli urbà els esperaven les colles de Geganters i Grallers de Balsareny i de Geganters i Grallers El K+ Sonen de Balsareny, que van animar la cercavila pel poble. En el lloc de costum, cap a les 10 del vespre, la flama va encendre la tradicional foguera enmig de força expectació i no pocs petards. Cap a quarts de dotze de la nit començava el ball popular amb la imprescindible coca de Sant Joan. L’animada revetlla es va desenvolupar sense incidències gràcies al civisme de la gent, al suport de les ADF Tres Branques i als agents de protecció civil que ens van acompanyar tota la nit.

D’aquesta manera, la Flama –que representa la voluntat de pervivència de la cultura, la llengua i les tradicions catalanes– es manté viva. Com és sabut, des de 1965 no s’ha apagat mai, ja que es conserva encesa tot l’any al Castellet de Perpinyà; cada any, el 22 de juny, hom la torna a pujar dalt del cim del Canigó, on serveix per encendre la nova foguera de la qual sortiran l'endemà totes les flames. Una d’aquestes torna al Castellet, on es manté encesa fins l’any següent; les altres, degudament protegides, es distribueixen arreu dels Països Catalans. Estem contents que un any més hagi vingut al nostre poble: gràcies als qui ho han fet possible i als qui han participat de la nostra festa nacional.

Sarment
Fotos: Alfred Selgas / Noèlia Ramírez






















  






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.