dimarts, 25 d’abril del 2017

Balls de Sant Marc 2017

El 25 d’abril, els Bastoners han donat el bonjorn al veïnat tot ballant pels carrers. Després de la benedicció i repartiment del panet de Sant Marc, a migdia, amb un bon sol, ha començat l’acte més emblemàtic de la Festa: les tradicionals ballades de Sant Marc.



Han començat els Bastoners de l’Escola Guillem de Balsareny:













Tot seguit, els Dansaires dels Pastorets de Balsareny han presentat quatre danses tradicionals. La primera, les Danses de Vilanova, en què un noi ballava amb dues noies el dimarts de Carnestoltes a Vilanova i la Geltrú:







Seguidament, el Virolet, dansa iniciàtic als balls de bastons:







En tercer lloc, el Ball de Rentadores de Bagà, també conegut a les ribes del Llobregat, el Ter i el Freser:



















 I els Dansaires han finalitzat la seva actuació amb el Ball Francès de l’Enviny:















A continuació, els alumnes de l’Escola Guillem de Balsareny han ballat, en tres colles, el Ball de la Faixa, de finals del segle XIX i original de Balsareny:


























Mossèn Joan Bajona, que presenciava les ballades, és l’autor de la música del Ball dels Gegantons Joan i Mariona, que han dansat, igual com la geganta Blanca, amb els Geganters i Grallers ElsK+Sonen de Balsareny:












Després, els Bastoners de Balsareny han ofert quatre ballades de bastons; i en acabat, han convidat diverses “velles glòries” a afegir-s’hi, cosa que els més valents han fet sense fer-s’hi pregar:



























És el torn dels Geganters i Grallers de Balsareny, que han presentat la dansa dels gegants Marc i Maria, original també de mossèn Joan Bajona, i altres balls.











Seguidament, les dues colles geganteres locals s’han aplegat en una ballada conjunta amenitzada per sengles grups de grallers i tambors:







I l’acte ha acabat amb la Cobla la principal de berga que ha interpretat la sardana “Records balsarenyencs”, de Josep M. Albertí. S’hi ha fet una bona rotllana, que després encara s’ha anat engrandint.





Felicitem els organitzadors i tots els col·laboradors que han fet possible aquesta diada tan lluïda. A la tarda, hi haurà el cafè-Concert al Casino, a càrrec de la Cobla Ciutat de Berga; el lliurament de premis del concurs de pintura a l’aire lliure, i l’obra teatral “Meugenio: reubicando al Genio”. Ha estat tota una festa!

Text i fotos: Sarment

1 comentari:

  1. Tenia moltes ganes que arribés aquest matí per gaudir de tot plegat. Des dels més menuts fins als més grans, inclosos tots aquells que fa anys que no ballen habitualment, però en dur-lo al cor si posen com el primer.
    Donar les gràcies una vegada més al Mossèn Joan Bajona per la seva presencia
    Alguns balls com el "Ball de Rentadores" i "les Danses de Vilanova", en què un noi ballava amb dues noies no els coneixia. Molt bons!
    No voldria oblidar-me ni per un moment dels alumnes de l'Escola. Han ballat el Ball de la Faixa fantàsticament. Van ser llargament aplaudits.

    Bona col·lecció de fotografies, moltes i bones. He gaudit molt d'elles
    Gràcies per tot.

    Josep Estruel

    ResponElimina

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.