divendres, 15 de juliol del 2016

80 anys de l'Olimpíada Popular


Balsareny ha commemorat els 80 anys de l’anomenada Olimpíada Popular de 1936, en una bona iniciativa de l’Ajuntament, amb la col·laboració de nombroses entitats locals.

L’any 1931, les principals candidates a celebrar els Jocs Olímpics de 1936 eren Barcelona i Berlín. La proclamació de la II República espanyola va fer que el COI es decantés per la capital d’Alemanya. El 1933, amb l’ascens de Hitler al poder, el món va anar veient que el Tercer Reich aprofitaria els Jocs per exaltar el nazisme, tan contrari a l’esperit olímpic. Molts països van protestar, i alguns, com els Estats Units, es van plantejar de boicotejar-los, però no ho van fer i la designació es va mantenir.

A Barcelona va sorgir la idea de celebrar uns Jocs alternatius, centrats en l’esport i la cultura, i de caire marcadament antifeixista.  Es va constituir un Comitè format per partits polítics, sindicats i associacions esportives i culturals de la societat civil, sota l’empara de la Generalitat. Nombroses federacions esportives i atletes de diversos països s’hi van solidaritzar. Josep Maria de Sagarra va escriure l’himne del Jocs, un himne a la pau i la llibertat, que va musicar el compositor alemany Hanns Eisler.

Entre participants i espectadors, van venir a Barcelona unes 20.000 persones de tot el món. Els Jocs s’havien d’inaugurar el 19 de juliol de 1936 —un mes abans que els de Berlín— i havien de durar una setmana. El dia 18 encara es va intentar de fer l’assaig general de la cerimònia inaugural, però davant l’aixecament militar de Franco els Jocs es van suspendre. La nit del 18 al 19, Pau Casals estava assajant al Palau de la Música, també per a la inauguració, la Novena Simfonia de Beethoven amb la seva orquestra i l’Orfeó Gracienc, quan va saber que la cerimònia havia estat suspesa; a proposta seva, els músics van decidir continuar l’assaig fins al final, tot i saber que l’endemà no podrien interpretar l’obra.

Vuitanta anys després, a Balsareny commemorem aquells Jocs. Els actes van començar el dia 11 de juliol amb la pintada popular d’un mural al davant de la piscina municipal, i al llarg de tota la setmana es van celebrar activitats diverses. Al casal Verge de Montserrat van fer un campionat de dòmino el dia 12, i el dia 14, el grup La Garsa va muntar una sessió de “Cinema a la fresca”.

El divendres 15, a la sala de Plens de l’Ajuntament , després d’una introducció a càrrec de Xavier Novell, Carles Vallejo va oferir una conferència molt interessant sobre l’Olimpíada Popular, amb profusió de documentació i projecció de fotografies.  A continuació, actors i dansaires de l’equip d’Altafulla van representar l’obra “Els Jocs oblidats”, original de Marc Comabella, a la plaça de l’Església, i van acabar amb una repicada de campanes. Més tard es va celebrar una Milla Olímpica pels carrers del poble; es va fer un circuit per a gossos al Trull i una sessió de partides ràpides d’escacs a la plaça de la Mel.

Per dissabte dia 16 hi ha prevista una exhibició de falconeria i una competició de tir amb arc al camp de futbol7, i un torneig de bàsquet 3x3 a la pista de la zona poliesportiva. I per diumenge, un partit de futbol7 de solteres contra casades i una botifarrada popular.

Felicitem l’Ajuntament com a organitzador d’aquesta iniciativa i a les entitats que hi ha col·laborat: Associació Artística, Casal Residència Verge de Montserrat, La Garsa (CCB), Altafulla, Penya Barcelonista, Centre Excursionista de Balsareny, Creu Roja-ERIE, Club d’Escacs, Associació de Caça. Ràdio Balsareny i Unió Esportiva Balsareny.

Sarment
Fotos: Sarment


























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.