dimecres, 11 de novembre del 2015

L'Escola de Música informa

 

Hem parlat diverses vegades dels beneficis que l’estudi de la música té per als infants i joves; la literatura sobre aquest tema és prou extensa. Deixeu-nos tanmateix recomanar un parell de llocs web on se’n parla: el blogspot Moments musicals del gener de 2015 i el wordpress Cultureta.

Avui, però, i sense allunyar-nos d’aquesta idea bàsica, volem esmentar un estudi recent els resultats del qual mostren com els beneficis de l’estudi musical es projecten fins molt més enllà en el recorregut vital de la persona. Parlem de la vellesa i de com fins i tot persones que van tocar només durant la infantesa poden aprofitar beneficis d’aquest fet a la vellesa. L’estudi, publicat a The Journal of Neurosciencie fa justament dos anys, comença amb aquesta presentació: “Fer-se gran porta implícit el declivi de les funcions del sistema nerviós. A l’aparell auditiu, aquest declivi inclou retards neurològics en resposta a elements de parla ràpids; a causa d’això la gent gran experimenta dificultats per a entendre la parla, especialment en entorns sorollosos. Aquests declivis no són, tanmateix, inevitables: les persones grans que han practicat música tota la vida no mostren retards neuronals d’audició. El que hem fet, però, és examinar persones grans que havien estudiat música quan eren nens i adolescents però que feia dècades que no havien tocat cap instrument. Hem trobat que un període moderat (4 – 14 anys) de pràctica musical durant les primeres etapes de la vida porta associat un temps de resposta neuronal a la parla més ràpid a la vellesa, després de més de quaranta anys de no haver fet cap pràctica musical. Això ens suggereix que la pràctica musical en la infantesa i adolescència prepara l’escenari de les subsegüents interaccions amb el so.” Què us sembla? Una bona inversió de futur, oi?

Aprofitem el darrer paràgraf per demanar-vos que, si teniu per casa algun instrument musical que no feu servir, ens ho feu saber; podríem donar-li ús a l’escola. Gràcies i fins al mes que ve.

Escola Municipal de Música de Balsareny


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.