divendres, 23 d’octubre del 2015

Sexisme adolescent

COLUMNA VIOLETA

De cop sona el mòbil. Es repeteix el drama. Amb molta pressa, desbloqueja la pantalla mentre l’angoixa es desborda una vegada més. No sol rebre trucades, sinó missatges, aprofitant el «whatsapp» i les xarxes socials. El repertori és molt ampli, però ella el coneix de sobra: cada dia pot rebre centenars de senyals acústics com aquest. La immensa majoria provenen del mateix emissor. Un noi que li envia missatges per dir-li, exigir-li, ordenar-li com ha de relacionar-se amb el seu entorn. És la seva parella i, per això, creu que té tot el dret de demanar-li que es faci una foto i la hi enviï per saber com anirà vestida avui. I convèncer-la que aquesta faldilla se la posi el cap de setmana, quan estiguin junts. I preguntar-li qui és el xaval a qui ha afegit com a amic a Facebook.

Aquests són exemples reals de les pràctiques abusives detectades en els últims temps entre parelles adolescents. «A diferència del masclisme que s’estilava abans, amb les noves tecnologies la pressió és constant, 24 hores al dia, 365 dies a l’any», explica Alba Alfageme, coordinadora de la unitat de suport a l’atenció de víctimes de la Conselleria d’Interior.

Amb la informació necessària, l’ajuda i la confiança de qui les envolta es podrien evitar molts d’aquests casos. Alguns experts creuen que també és important l’educació afectiva i d’igualtat a les escoles i una major implicació social de les famílies. En definitiva, coneixements per a enderrocar els comportaments i les actituds sexistes que continuen al segle XXI, per a rebutjar la idea que la gelosia és la pera llimonera de l’amor. Per a aprendre a identificar aquestes primers signes que deriven a l’espiral de la violència masclista.


Grup de dones de Gent de Balsareny

2 comentaris:

  1. Fora de tindre un bloc podria dir que no em fan gaire gràcia perquè la majoria d'usuaris tenen configurat el seu perfil de manera que tot el món pot veure’l. D’aquesta manera, la privadesa pot veure’s en perill. És especialment rellevant en el cas dels menors.

    -Les imatges que penges poden manipular-les

    -La informació pot ser filtrada i poden passar multitud de coses.

    -Pots convertir-te en addicta, pel fet de mirar contínuament el missatge d'aquest noi


    -La persona a la qual et dirigeixes pot ser que no sigui la que et diu.

    -En el bloc em passa de tant en tant. Un anònim, o aquest noi ho sap tot de mi (o de tu) i jo no res d'ell.

    Moltes gràcies per aquesta bona informació

    ResponElimina

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.