diumenge, 11 de maig del 2014

Potasses del Llobregat: entre tots l'estem matant i ella sola es morirà

OPINIÓ














En comptes d’aportar solucions de continuïtat, tots els estaments fan càbales de quan es tancarà el pou de Balsareny i la planta de tractament de Sallent. Aquesta decisió ja està presa, fa temps, amb un acord entre la direcció de l’empresa i la Generalitat.

Però la majoria no sabem què comporta aquest tancament. Quin objectiu amaga la rampa del Guix? Ens diuen que turístic: la construcció d’un auditori de musica, o visites guiades a l’interior de la mina...

Altres companys saben de la lluita que Cardona va fer, durant uns anys, per aconseguir que a l’interior de la mina no es dipositessin residus tòxics. Perquè tant l’Administració de l’Estat com la Generalitat hi volien fer un magatzem, emmirallant-se en altres països europeus.

Aquesta pot ser la contrapartida que haurem de pagar perquè en un futur ens treguin els milions de tones del dipòsit salí del Cogulló. Em resisteixo a creure que acceptéssim una solució així.

L’excusa que el mineral potàssic s’acaba al pou de Balsareny NO és certa. Els tècnics que coneixen el jaciment saben de cert que n’hi ha per anys, i fent-hi un destriament correcte seria de major qualitat.

Crec que el Fòrum de la Mineria al Bages s’hauria de reunir periòdicament cada semestre; i abans, en reunions unilaterals, per aportar noves mesures que fessin possible prolongar l’activitat extractiva a Balsareny i allargar la vida a la planta de Sallent.

«La planta de sal més moderna del món. La sal vacuum, la que té més qualitat, ens ha de permetre competir amb qualsevol dels productors mundials de sal». Són paraules del secretari del consell d’administració d’Iberpotash. En conseqüència amb aquestes manifestacions, creiem en la viabilitat de construir una planta d’aquestes característiques a Sallent. Perquè les condicions es donen: de matèria prima no en falta al dipòsit salí del Cogulló; les fonts d’energia hi són; i el transport amb les infraestructures, també. Per tant, cal que ens preguntem: «Per què NO?».

Andreu Fernández
Comitè de Seguretat i Higiene al Treball
Foto: A. Fernández

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.