dimarts, 20 de maig del 2014

Maig, eleccions i assemblea

EDITORIAL


Aquest mes de maig, el Sarment us ofereix un petit resum de com s’ha desenvolupat la Festa Major, que ja havíem anunciat en el butlletí anterior, complementat amb una crònica sobre la benedicció del tradicional Panellet de Sant Marc i sobre la trobada gegantera, amb l’anunci de la trobada Bages-Berguedà de l’any que ve, en el 30è aniversari dels gegants de Balsareny.  Encara completem la informació sobre la Festa dels Traginers amb una crònica de la Cagada de la mula i amb la designació del nou Traginer d’Honor per als dos anys vinents: Martí Ribalta, que pren el relleu de Francesc Maya, el qual, al seu torn, l’havia rebut de Josep Rodergas.

L’actualitat laboral la tracta un article d’Andreu Fernández sobre el  tancament anunciat del pou de Balsareny i de la planta de tractament de Sallent i sobre les seves possibles aplicacions futures. Dels dipòsits de gas natural fa molt temps que no se’n parla oficialment; ara que els informes tècnics han vinculat positivament les injeccions de gas a la planta Castor amb els sismes de la costa de Castelló —i sense negar les moltes diferències entre aquell projecte i el que es preveu a Balsareny—, agradaria que algú expliqués per on passa la tramitació de l’expedient i quins seran els estudis tècnics exigibles per garantir la seguretat de l’obra que es vol fer. I si no en parlen ni l’empresa, ni els ministeris ni la Generalitat, potser hauria de ser l’Ajuntament qui els instés a fer-ho i n’informés el poble. Potser no n’hi ha prou de dir «és que ningú no ens diu res». 

El dia 25 hi ha eleccions al Parlament Europeu. Per norma general, són poc participades, i no sabem què passarà aquest cop, que entorn del procés sobiranista català s'ha generat un debat —interessat— sobre si ens voldran o no a Europa, o si acabarem errant pels espais siderals. El CCB va néixer amb la democràcia i des del primer dia es va mostrar sempre partidari de participar a totes les votacions a què el poble fos convocat. No hem de ser menys ara, ara que fem campanya perquè volem votar al novembre, i hi ha qui no vol que votem. Participem-hi, doncs, perquè al capdavall és en el marc europeu on s'han de perfilar les grans línies polítiques d'una UE darrerament molt decebedora, però per tant molt millorable. I mirem en qui podem confiar per millorar-la. Per si de cas.

El Cercle haurà celebrat la seva assemblea general el dia 23, coincidint probablement amb l’aparició del present butlletí; ja n’informarem en el següent. Les qüestions econòmiques i la necessitat d’una renovació i ampliació de la junta i de l’equip de redacció seram, com en els darrers anys, els eixos per on es teixirà el debat. El Sarment apareix sense interrupció des de fa 38 anys, i creiem que fa una funció important, que seria bo de continuar si l’economia ho permet i si hi ha persones que vulguin col·laborar-hi i ens ajudin a millorar les no poques mancances que tenim. Ens agradaria que entre els nostres lectors en trobéssim alguns que ens oferissin un suport que se’ns va fent imprescindible.


CCB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.