La tarda del dia 24, a la Biblioteca Pere Casaldàliga, hi va haver el lliurament del premis Sant Marc de poesia, i un breu concert a càrrec de les Corals de l'Escola Municipal de Música. Al vespre hi va haver un espectacle infantil itinerant, el pregó institucional de l’alcalde, una bona repicada de campanes a càrrec dels campaners locals i un molt vistós castell de focs. La pluja va aguantar just fins que va acabar l’espectacle i la gent va poder tornar a casa o anar a ballar.
El dia de sant Marc es va llevar assolellat. Es va fer la missa i es va beneir el panellet del sant, i els Bastoners i Gegants van recórrer els carrers del poble. A la plaça, diverses colles de Bastoners van ballar la Marxa, el Picotí, el Rotllet i el Picaceies; quatre grups van dansar alhora el Ball de la Faixa; els dansaires dels Pastorets, dels més menuts als més grans, van ballar danses tradicionals catalanes per acabar amb el vibrant galop de panderetes; els Gegantons Joan, Mariona i Malacara, amb Els K+ Sonen; i els Geganters i Grallers de Balsareny amb el Marc i la Maria van ballar les seves danses pròpies als acords de la centenària Cobla Selvatana, que en acabat va interpretar la sardana Records de Balsareny, de Josep Maria Albertí i Busquets, estrenada al nostre poble per la mateixa cobla l’any 1957. És de destacar la quantitat de participants en els actes tradicionals, gràcies a la bona tasca formativa que hi fa l’Escola Guillem de Balsareny i els esforçats monitors de les danses; així com els dos grups de geganters, amb els respectius grallers i tambors; i aquest any, l’esbart dels Pastorets. La veritat és que, gràcies a tothom, l’acte de la plaça va fer molt goig.
A la tarda, el Cafè-concert del Centre Instructiu i Recreatiu, també amb la Selvatana —que no actuava per sant Marc des del 1992— va oferir una bona selecció de sardanes —entre les quals Records de Balsareny i La Santa Espina—, més un vals, un pasdoble i un vals-jota. Durant el dia hom va poder visitar l’exposició de pintures i la de fotografies dels Traginers. A la tarda, L’avi Tonet va presentar un divertit espectacle teatral infantil dins la programació de Tempo i al vespre hi va haver el concert jove amb els grups La Zarigüella i Los Pachucos. Una magnífica diada de Sant Marc.
La
resta d’actes (pesca, petanca, escacs, trobada de cotxes clàssics, trobada de
gegants, lliurament de premis del Concurs de Fotografia dels Traginers, i tot
els que ens deixem) així com la Cagada de la Mula i els balls amb la Maravella
i Dolfi i Fermí, van anar igualment molt bé. L’espectacle del Mag Lari va
suposar un altre ple al Sindicat: el públic en va sortir content. I dies
després, l’onze de maig, l’obra de teatre Brots, amb Toni Albà, Fermí
Fernandes, Gerard Domènech i Xavier Macaya, va tornar a omplir la sala d’un
públic disposat a passar-s’ho bé
La resta de dies, la Festa va continuar molt bé. En algun
cas, amb massa èxit i tot: la proclamació de la nova Pubilla (Anna Rovira) i de
l’Hereu (Gerard Capdevila) i el comiat de la Pubilla cessant (Laura Calveras)
va omplir a vessar la sala del Sindicat i va deixar molta gent al carrer,
esperant que acabés l’acte —que va començar força tard i es va allargar més del
previst— per si quan marxessin els hereus i pubilles vinguts de tot Catalunya
deixaven espai per poder veure el concert, gratuït, de l’Orquestra Maravella. Aquest
concert va ser lluït, i la sala va quedar novament plena de gom a gom. Potser
un altre any es podria preveure una separació temporal més gran entre els dos
actes a fi d’evitar llargues esperes al públic, o la previsió d’haver d’obtenir
entrades, ni que fossin de franc, per poder accedir al local; l’organització es
va veure superada per l’afluència de públic.
Fotos: Sarment
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.