Si en aquest mateix Sarment explicàvem que el proper 9 de maig a les 7 de la tarda es presentarà, a la sala Sindicat, el recull Poemes, de Joan Cors Vilaseca, és bo d’esmentar també que uns dies abans, el 7 de maig —tot i que el programa imprès posava el dia 6—, també a les 7, a la llibreria i espai cultural La Tempesta, un altre balsarenyenc presentarà un llibre seu; en aquest cas es tracta de Joan Albert Vicens Folgueira, doctor en filosofia, que presentarà l’obra Humans a Auschwitz. Què va ser de l’ésser humà als camps nazis? (Editorial Claret, 2025). A partir dels testimonis de presos en camps de treball i extermini nazis, i també del comandant d’un camp, el llibre fa una anàlisi profunda sobre la condició humana, la lluita per la dignitat i la supervivència, la presència simultània de bondat i maldat en situacions límit o l’amor i l’esperança enmig del patiment més extrem. Acompanyarà l’autor en la presentació el pedagog Llorenç Planes Casals.
Precisament el dia de Sant Jordi, en Llorenç Planes i en Jordi Corominas Escudé, també de Balsareny tots dos, hauran estat signant, a la Rambla de Barcelona, exemplars del seu llibre El cantó fosc del Cadí (Edicions Salòria, 2025), una novel·la on retrobarem l’inspector Grabulosa i altres personatges del primer llibre en comú d’aquest dos autors, Morir a cavall dels vents (Andorra, 2019), en una nova ficció d’investigació criminal que serveix de pretext per endinsar el lector en la geografia, la història, la parla i la mitologia del nostre Pirineu. Esperem que ben aviat el presentin a Balsareny, com van fer amb el primer llibre i aquí en vàrem parlar.
I ja fa uns mesos que circula la segona edició, notablement augmentada, del llibre Entre els déus i el no-res (Fragmenta Editorial, 2023; 2a ed., 2024), del mateix Jordi Corominas, doctor en Filosofia i diplomat en Teologia. La primera edició ja es va presentar al nostre poble i ens en vàrem fer ressò amb una ressenya; he de dir que aquesta nova versió fa el llibre encara més recomanable de llegir: no tan sols els nous capítols afegits, sinó tot el volum de cap a cap: una panoràmica amena i rigorosa sobre les diverses religions —i les diferents formes d’ateisme i d’agnosticisme— que enriqueixen l’esperit humà. Estaria bé una nova presentació al nostre poble.
També fa uns mesos que en Jordi Lladó Vilaseca, doctor en Filologia, presentava a Berga, en qualitat de curador de l’edició, el volum Sota l’escorça (Edicions de L'Albí, 2024), excel·lent antologia de textos periodístics de Ramon Vinyes, obra que se suma a altres que el balsarenyenc ha publicat sobre el dramaturg berguedà i universal. En vàrem parlar fa pocs mesos en una entrevista, però m’agrada de recordar-ho aquí: fa goig, veure com la gent sàvia de Balsareny publica les seves aportacions a la cultura universal i ens en parla a casa nostra, que és també casa seva. Felicitats als autors d’aquests textos, i l’enhorabona als lectors que vulguin endinsar-s’hi: no se’n penediran.
R. Carreté
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.