divendres, 13 de desembre del 2024

Imatges de Balsareny

 


En aquesta secció us mostrem una imatge d’algun indret del terme de Balsareny o d’un dels termes fronterers, però molt proper. A veure si sabeu on és i si enteneu el seu significat, donat que aquest mes el que s’hi veu sembla aparentment una mica enigmàtic.

Text i foto: Isidre Prat Obradors

Resposta a ‘Imatges de Balsareny’
 
Es tracta de la pedra cantonera de cal Traver, que segurament hem vist moltes vegades i potser no ens hi hem fixat gaire. És ben cèntrica. Es troba a la façana de cal Traver, que és a la plaça de l’Ajuntament número 4, just a la cantonada amb el carrer del Trull, a uns 3 metres de terra. Té una forma més o menys quadrada (d’uns 40 cm. de costat), però al mig forma un angle obtús. Antigament no es trobava en aquest punt: segurament era sobre el portal de la casa, però, quan aquesta es va reformar, el carreu es va col·locar on és ara.
 
És una pedra indicadora d’ofici, en aquest cas, de barber. Hi podem veure una sèrie de dibuixos i inscripcions referides a l’ofici de barber: s’hi aprecien unes tisores i una navalla d’afaitar, a més d’altres formes difícils de precisar. Fixem-nos que també hi posa la data: 1687 (o sigui que és del segle XVII) i, a baix, 22 “fabre” (febrer). Actualment es troba ben conservada i fa una funció ornamental; per això, i per tal que es veiés millor i quedés més maca, en algun moment es van resseguir les marques amb pintura de color granat.
 
Els Traver van ser un llinatge de barbers i cirurgians establerts a Balsareny entre els segles XVII i XIX.  Sí, hem dit cirurgians, perquè, a l’edat mitjana i a la moderna, els barbers eren també cirurgians: arrancaven queixals, practicaven sagnies, posaven sangoneres, suturaven ferides, encanyaven fractures, etc. Val a dir que un membre de la família, Francesc Traver Vilajosana (1725-1809), jesuïta exclaustrat el 1767, i després clergue secular, vicari de Balsareny des del 1803, és conegut com “el pàter dels diagnòstics”, perquè en el registre parroquial d’òbits hi anotava les causes mèdiques de cada defunció.
 
Més endavant, la casa va rebre altres noms i, després de la guerra civil de 1936, va ser la seu del Sindicat Vertical franquista, com molts balsarenyencs d’una certa edat encara podeu recordar. Inclús va estar ocupada per la Falange durant uns anys.
 
Per acabar, cal dir que la pedra està considerada un element arquitectònic del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.
 
Bibliografia:  Ramon Carreté, Noms de lloc, de casa i de persona de Balsareny (2010); Jordi Piñero, Mapa del Patrimoni Cultural de Balsareny (2023)
 
Isidre Prat Obradors

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.