divendres, 1 de desembre del 2023

Imatges de Balsareny

 

Acabem l’any amb una nova imatge d’un indret de Balsareny o de termes fronterers, però prop del nostre. Es tracta de veure si sabeu on correspon aquesta fotografia i explicar què hi veieu. Aquest mes és fàcil. Com de costum, publicarem la solució més endavant, en aquest mateixa entrada. 
 
Text i foto: Isidre Prat Obradors

Solució a Imatges de Balsareny
 
Es tracta de la plaça de l’església de Sant Esteve, on es pot veure, en primer pla, un avet, força alt, envoltat de petits roures i alzines. A banda i banda, hi ha uns vells pins pinyers. Al costat dret, com a pista, hi podeu veure la paret final d’un dels antics blocs de pisos de la colònia. Òbviament, no s’hi veu l’església, que queda darrere la imatge.
 
L’avet central és molt adient aquest mes, perquè és un arbre emblemàtic del Nadal; antigament s’il·luminava cada any, per les festes. No és de l’espècie d’alta muntanya, sinó que és de l’anomenat avet de Masjoan, un híbrid entre l’avet català —també propi de l’Europa Central— i l’avet andalús, i que té el seu origen a la finca Masjoan d’Espinelves, el poble dels avets, prop de Viladrau i del Montseny, on cultiven milers d’avets per vendre sobretot per Nadal.
 
Com veieu, és un típic arbre de tronc recte i elegant, de capçada piramidal, ja que les branques es van fent més curtes des de baix cap a dalt. Té una alçada d’uns 12 metres, i això que sovint aquests arbres arriben inclús als 30 metres. Les seves fulles són perennes, curtes i estretes.
 
Les pinyes, quan n’hi ha (ara, no), són grosses i surten de la branca mirant cap amunt; normalment només n’hi ha a dalt de tot. Es distingeix de l’avet roig, que té les pinyes penjant cap avall. Si doneu un volt per Sant Esteve, des d’on hi ha aquest avet, mireu els antics blocs de pisos: entremig d’ells, hi ha un parell d’avets de l’altra espècie (avet roig), carregat de pinyes que pengen.
 
Abans hi havia hagut un avet de Masjoan, molt més gros i esvelt, al Casal Verge de Montserrat. Si voleu recordar-ne la imatge, consulteu el número 364, de desembre de 2007, de Sarment, on parlàvem d’aquests arbres en la secció de Divulgació. I si aneu a Espinelves, a veure o comprar avets, visiteu el jardí botànic o Arborètum de Masjoan, on hi ha els arbres més alts de Catalunya. Aquest és el reclam que fan els anuncis; particularment, crec que n’hi ha molts d’altres també almenys tan alts com aquests, però la visita consisteix en un recorregut molt encertat, que convida a la tranquil·litat i a fer teràpia de bosc.
 
Isidre Prat
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.