dimarts, 19 de gener del 2021

Catalonia sacra: obrir el patrimoni

LA VEU DEL CAMPANAR


Catalonia Sacra:  obrir el patrimoni
 
El patrimoni cultural de l’Església a Catalunya és bell, nombrós, divers, útil, emocionant. La vivència continuada de la dimensió religiosa dels nostres avantpassats ha generat una quantitat importantíssima de patrimoni cultural: des de les valls del Pirineu fins a ran de mar, de les grans catedrals a les petites ermites, dels imponents campanars a la petita creu de plata de sobre l’altar. Patrimoni antic i patrimoni modern: romànic, gòtic, barroc, modernista…
 
És un patrimoni que atrau les persones que els agrada el patrimoni i l’art. I aquest interès el fa ser objecte central de projectes o empreses turístiques, que organitzen activitats i viatges amb el patrimoni religiós com a objectiu principal.
 
Catalonia Sacra, després de set anys de vida, ha anat esdevenint una veritable plataforma cultural, un paraigua, una porta al patrimoni cultural català d’arrel religiosa, reconeguda per tothom com a interlocutor vàlid i proactiu en el camp del patrimoni cultural de l’Església, al servei dels gestors del patrimoni i de les persones interessades en conèixer-lo.
 
El projecte té diferents camps de treball:
 
·        Recollir, donar informació i fer formació sobre el patrimoni cultural d’arrel religiosa. Comunicar, explicar, escoltar, fer d’altaveu, visibilitzar. Per això té una gran web i presència a les xarxes socials.
 
·        Fer adonar dels seus múltiples valors. Acompanyar a la gent a conèixer-lo, obrir portes, fer activitats. Per això organitza una agenda anual d’activitats a tot el territori.
 
·        Establir una activitat turística per fer arribar el patrimoni a molta més gent. Per això té un catàleg de propostes turístiques adreçades als grups de visitants.
 
En la nostra població de Balsareny tenim a la parròquia el Crist jacent de Josep Cañas i les pintures de Josep Obiols al Casal Verge de Montserrat. I en el calendari de les unitats parroquials de Navàs i Puig-reig, hi surten: L’adoració de l’Infant Jesús a Sant Martí de Montclar, el retaule de la Sagrada Família de Navàs, la mort de sant Josep a Sant Marc de Viladomiu Vell, el detall de la Visitació a Sant Martí de Puig-reig, el frontal d’altar de Sant Andreu de Sagàs, el retaule dels sants Màrtirs de Serrateix, el retaule de Santa Maria de Merlès, l’absis de l’església de Santa Eulàlia de Gironella, el retaule barroc de Casserres, les pintures de la sagristia de Cal Marçal i la pintura del naixement de Jesús de Cal Bassacs.
 
Mn. Antoni Bonet i Trilla


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.