divendres, 29 de gener del 2021

Crònica i valoració dels actes dels Reis


Cada any i passats uns dies de la festa dels Reis, la Comissió de Reis fem un article per valorar i agrair l’ajuda rebuda per dur a terme els actes que tenen a veure amb els Reis de l’Orient. Aquest any tot ha estat molt diferent, molt complicat i hem cregut convenient explicar-vos la nostra experiència.

Malgrat tots els entrebancs, estem contents d’haver pogut fer arribar  ses Majestats de l’Orient al poble de Balsareny i haver pogut continuar veient la il·lusió als ulls dels nostres infants.

Abans de res, i per no oblidar-nos-en, volem agrair l’ajuda rebuda per part de tots els participants i assistents als actes que hem organitzat i la seva comprensió davant les dificultats que tots ens hem trobat. També als que, sempre de manera totalment desinteressada, ens han ajudat en les cavalcades i altres actes dels Reis (tractoristes, furgonetistes, patges, etc.), però que aquest any, per les circumstàncies de la pandèmia, no hi han pogut col·laborar. I a tothom que d’una manera o altra, per molt petita que pugui semblar, ens ha donat un cop de mà quan més ho necessitem.


Volem agrair especialment la feina feta pel Jordi Sarri, que ha estat increïble, fent i dirigint uns vídeos que creiem que han quedat molt i molt bé, però també a la incombustible Mercè Farràs, i també a la Isabel Ribera, al Josep M. Rubí, a la Meritxell Xandri i la colla Peta-Fluix, al Xavi Vall, la Jana i la Laia i la resta de campaners del poble i sobretot a l’Associació de Botiguers de Balsareny pel seu recolzament i ajuda. I, no cal dir-ho, als tres Reis de l’Orient i al Príncep Assuan per la seva bona predisposició i la seva paciència amb tots nosaltres ( i pel fred que van arribar a passar).

Passat l’estiu, els components de la Comissió ens disposem a començar a pensar en els Reis. Sabem que haurem de fer molts canvis per adaptar-nos a la situació de pandèmia, però no trobem informació sobre quines són les mesures que se’ns permet prendre. 


A primers d’octubre, i veient que comença una segona onada de la covid-19, comencem a plantejar uns actes que siguin segurs, encara que haguem de prescindir de moltes coses. Entenem que no podrem rebre el príncep Assuan i que no podrà recollir les cartes. Pensem en fer un vídeo per als nens i per als avis del Casal, que enviarem a les xarxes (Facebook i Instagram) i per potenciar que els nens i nenes tirin les cartes a les bústies farem una mena de sorteig d’obsequis entre les cartes rebudes. Parlem amb el Casal i amb l’AMPA per acordar què volem i què podem fer i lligar els actes. Volíem fer pirotècnia, però desistim pensant que no tothom podrà veure-ho des de casa i que podríem afavorir algun tipus d’aglomeració.

Contactem amb diferents pobles del voltant per saber què fan. La majoria aposten per fer una cavalcada austera, amb tothom mirant des dels balcons. El Procicat no es pronuncia i, tot i que insinua que s’hauran de fer cavalcades estàtiques, no s’acaba de definir fins dues setmanes abans de Reis.


Contactem amb l’Ajuntament i el seu enginyer. Passen els dies i no rebem cap resposta. No se’ns permet treballar al local perquè qui ens ha de donar el permís no ho fa. Hem de “perseguir” l’enginyer per poder tenir accés al local on tenim el material per poder treballar. Fins i tot ens veiem obligats a endur-nos el material a casa per poder-hi treballar, ja que no se’ns permet accedir al local o se’ns posen moltes traves. Tenim diversos contactes amb l’Ajuntament, sempre amb molt bona predisposició, però inflexibles amb les disposicions del Procicat. I malauradament, sense aportar mai cap alternativa. Ens sentim dolguts per la manca d’empatia, de suport. No hem llençat la tovallola per convicció, però ha estat sempre com picar sobre ferro fred. La nostra única meta era que els nens i nenes de Balsareny poguessin rebre els Reis de la manera més segura davant les adversitats.

Mentrestant seguim treballant a “trompicons”. Gràcies a la bona feina del Jordi Sarri i del príncep Assuan podem gravar el vídeo del Príncep i el pengem ràpidament a les xarxes. Repartim les bústies per diferents botigues del poble, que les reben de molt bon grat i de qui obtenim molt de suport i ajuda i els ho volem ben agrair. També dels comerços i locals de restauració, que ens ajuden a vendre loteria i fanalets. Moltíssimes gràcies a tots ells.


El 24 de desembre fem una proposta que creiem definitiva a l’Ajuntament, en la qual decidim fer una cavalcada sí o sí. En el projecte es treballa amb una cavalcada sense carrosses (ja que són molt feixugues i difícilment poden passar per tots els carrers) i busquem tot tipus d’alternatives, des de vehicles “pick up”, cotxes descapotables, i fins i tot amb l’opció de fer-la en bicicleta o a peu, només amb els Reis i el Príncep i com a molt un parell de patges; per poder així passar per tots els carrers del poble sense que ningú hagi de sortir de casa i evitar així qualsevol contacte que no sigui amb el grup de convivència. El dia 28 rebem una notificació de l’Ajuntament on se’ns informa que el Procicat prohibeix les cavalcades i només permet cavalcades estàtiques, en una zona perimetrada, amb cita prèvia i amb aforament limitat. Demanem una reunió urgent amb l’Ajuntament. Finalment arribem a l’acord de fer-ho tal i com manen les normes del Procicat, tot i no estar-hi gens d’acord.


El dia 2 gravem el vídeo dels Reis al Castell i els vídeos personalitzats. També per als avis del Casal. El dia 5 ho tenim tot a punt per enviar-ho a les xarxes i famílies que ens ho van demanar, gràcies a la gran feinada feta pel Jordi Sarri.
El dia 5 arriben els Reis a Balsareny. A primera hora de la tarda podem enviar a les xarxes el pas dels Reis pel Castell de Balsareny i el seu missatge als nens i nenes de Balsareny, i poc després els podem saludar. Disposem un petit circuit que comença a la plaça de l’Església i baixa pel Trull, passant per darrera la casa Torrents, on s’han instal·lat els trons dels Reis i del Príncep, i que finalitza davant del pati de l’escola.

Lamentem que, amb les presses, la Comissió ens vam descuidar d’explicar com i quin seria aquest recorregut i aquesta falta va obligar que algunes famílies haguessin de fer una gran volta per poder arribar a la plaça; demanem disculpes pel nostre descuit. I segurament que hem comès molts altres errors, que no hem previst o no ens n’hem adonat, però que poden haver afectat algunes persones. Ho lamentem i segur que la propera vegada ho farem millor, si més no ho intentarem.


Tan sols volem afegir que estem molt enfadats amb el Procicat perquè en cap moment ha tingut en compte les particularitats dels pobles petits, que sempre miren amb ulls de ciutat, i estem convençuts que fer la cavalcada que havíem planejat hauria estat més segura per a tots, i tant o més lluïda que altres anys. Ens sap molt greu haver hagut d’excloure tota aquella gent que li agrada de saludar als Reis i que per problemes de mobilitat, de salut, per l’edat, o per qualsevol altra circumstància no van poder-los veure. Vam haver de limitar la cita prèvia a les famílies amb criatures i fins i tot hem hagut d’excloure molta gent d’altres pobles que volien venir a veure els nostres Reis.

Esperem que l’any vinent sigui diferent, que puguem prescindir del covid i que puguem fer una cavalcada encara més màgica que la d’altres anys amb les novetats que estem preparant.

Text i fotos: La Comissió de Reis de Balsareny
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.