diumenge, 19 de juliol del 2020

La mina de Vilafruns tanca després de dos accidents mortals

TREBALL




El 4 de juny de 2020, a la mina de Vilfruns de l’empresa Iberpotash (ICL Group), va morir, víctima d’un accident, el manresà de 45 anys Pau Camp —fill del músic Manel Camp—, treballador de l’empresa subcontractada Montajes Rus, en caure-li al damunt un llis de grans dimensions. 

Tres setmanes després, el 25 de juny, Ángel Mielgo Raposo, de 55 anys i veí de Puig-reig, també treballador de Montajes Rus, moria també a Vilafruns víctima d’accident. L’accident va tenir lloc a la cinta transportadora, que s’hauria despenjat i, un cop arreglada, s’hauria tornat a despenjar, originant un despreniment que va causar la mort del treballador. 

L’empresa va anunciar que l’activitat a la mina de Vilafruns quedava aturada de forma indefinida mentre un equip d’experts internacional n’avaluava les mesures de seguretat i s’acordaven les accions a emprendre en el futur. 

Paral·lelament, el Govern de la Generalitat també investigarà les causes de l’accident, segons va anunciar la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, que va dir no comprendre com s’havien pogur produir dos accidents de tanta gravetat en menys d’un mes. 

El comitè d’empresa d’ICL Sallent i els sindicats, que ja havien convocat una vaga de protesta i després havien acordat desconvocar-la, finalment la van mantenir. La intersindical CSC va demanar a la Generalitat que hi intervingués per investigar les causes de tants accidents. El 30 de juny hi va haver una manifestació de miners a Manresa per exigir millores en la seguretat a les mines. El secretari d’índústria de CCOO va denunciar la manca d’inversions de l’empresa a la mina de Vilafruns, ja que les prioritats eren per a la mina de Súria, on Iberpotash hi té previst el pla de creixement amb l’extracció de sal vacuum. 

Es dona el cas que, un mes abans, el 7 de maig, un altre treballador de la mateixa empresa subcontractada ja va resultar ferit greu per un despreniment; i que l’últim accident mortal a Vlafruns havia tingut lloc el 26 de novembre de 2015, per l’esfondrament d’un llis de parament en una galeria; la víctima va ser el navassenc Sergi Font, de 26 anys, també treballador de Montajes Rus. 

El 14 de juliol, Montajes Rus anunciava un expedient de regulació d’ocupació (ERO) per a 66 treballadors a causa de la paralització de les activitats mineres. Els sindicats s’hi han oposat, demanant que en tot cas sigui un ERTO temporal, en espera de com evoluciona la situació laboral a la mina. 

Tancament definitiu 

Quan tancàvem aquesta edició, el 17 de juliol de 2020, l’empresa ICL ha anunciat que tanca definitivament la producció de la mina de Vilafruns. Segons un comunicat oficial de l’empresa, la decisió ja estava presa abans dels dos accidents i del subsegüent tancament per investigar els fets, i s’hauria fet efectiva igualment aviat. Afirmen que el tancament respon a motius econòmics: la caiguda de preus (un 40%) del mercat de la potassa, l’aparició de nous competidors, l’alt cost d’extracció del mineral en aquesta mina i la caiguda de les vendes als mercats internacionals arran de la pandèmia del covid-19; tot plegat ha fet que la mina de Vilafruns deixés de ser “econòmicament sostenible”, en paraules de Carles Aleman, president d’ICL Iberia. Per això han decidit aturar del tot l’extracció de mineral a Vilafruns i centrar-se en la productivitat de la mina de Súria, que és l’aporta de futur de l’empresa. A Vilafruns hi quedarà tan sols el personal necessari per fer feines de manteniment. La decisió d’ICL afecta uns 420 treballadors (162 empleats d’Iberpostash i uns 260 de subcontractats). 

Els sindicats s’hi han mostrat radicalment contraris. CCOO ha dit que es tractava d’una “decisió totalment oportunista de l’empresa” i han subratllat que el pla de transició de l’empresa per traslladar l’activitat minera de Sallent-Balsareny a Súria no està del tot tancat i encara hi ha mesures en projecte o en procés de desenvolupament; i ha instat Iberpotash i el grup ICL a reconsiderar la decisió i garantir els llocs de treballs del personal directe i subcontractat. 

L’Ajuntament de Balsareny ha expressat la seva preocupació per la situació dels treballadors i les seves famílies. Han dit que presentaran una moció de suport a la mineria i en suport dels traballadors i dels seus representants, i emplacen l’empresa i la Generalitat a assegurar la continuïtat dels llocs de treball i que s’estudiïn alternatives per al personal afectat. Una molt mala notícia que s’afegeix a tantes altres en aquest 2020 que està resultant, per tantes raons, nefast. El nostre condol a les famílies dels treballadors difunts, i el nostre ferm suport a les famílies de tots els treballadors que es veuran afectats per aquesta decisió empresarial: una decisió que suposa una sotragada més, i ben dura, per a la ja prou malmesa economia de la zona. 

Sarment 
(Informació resumida de les publicacions de Regió7, Nació Digital i altres mitjans). 
Fotos: Nació Digital (CIC-WMedia). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.