dijous, 2 de juliol del 2020

La falla del Guix de Sallent

Racons del Bages: La falla del Guix de Sallent

per Isidre Prat

Foto 1: a l'esquerra, bloc enlairat de la falla; i a la dreta el bloc més enfonsat (on hi ha les casetes). Aquest pla de falla travessa fins a Horta.

És una gran falla que, passant pel sud de Sallent, abasta uns 10 km d’amplada, des de Callús i Santpedor fins a Horta d’Avinyó. 

La part més vistosa i important d’aquesta formació és un conjunt de petites falles, plecs, plecs fallats i encavalcaments (capes de materials trencats i falcats sobre altres capes) que es troben a la zona de les mines de Sallent, entre el runam salí petit (vora l’autovia) i el gros (prop d’on hi ha el poblat ibèric del Cogulló).  


Foto 2: els estrats de materials diversos estan inclinats a causa dels plegaments. (zona dels runams salins).

Per arribar-hi, cal agafar l’autovia, anant cap a Manresa, i prendre la sortida de Sallent Sud. Abans de començar la baixada forta que va cap a l’entrada de la mina, cal desviar-se a la dreta cap a un camí de bosc. Allà mateix hi ha lloc per deixar-hi el cotxe i llavors cal caminar poc més d’un quilòmetre, en sentit Manresa, al costat de la via del tren, que comença allà mateix, fins que ens trobem, a l’esquerra, el runam petit, i, a la dreta, l’aflorament de plecs i falles esmentats, que s’estenen durant uns centenars de metres, en direcció nord-sud.  

Una falla és una fractura del terreny amb moviment dels dos blocs creats per ella: si un bloc s’enfonsa respecte a l’altre, a través d’un pla (el pla de falla) es tracta d’una falla normal; en tant que si un bloc puja per sobre de l’altre s’origina una falla inversa. El desnivell entre els dos blocs és el salt de falla (la pujada o baixada de blocs és deguda a les forces laterals de l’interior de la Terra). 


Foto 3: una de les falles inverses més vistoses

Aquesta zona de Sallent és el tram central i més vistós de tota l’extensió de la gran falla (dels 10 km), on l’anomenat salt de falla és considerable i creua el Llobregat, pel nucli de la Botjosa. 

A la zona esmentada, paral·lel al runam salí petit, hi podem veure uns estrats (o capes) inclinats, perquè es van plegar fa molts anys a causa de forces internes i de l’elasticitat dels materials (plegaments); i diverses petites falles seguides, que són falles inverses, i que es poden veure a les fotos. La més important és una en què hi ha un encavalcament. 


Foto 4: una altra falla inversa on es pot veure, per exemple, si ens fixem en la capa de "rajoles blanques" que dona a l'angle inferior esquerre de la foto, la part de l'esquerra de la capa està per damunt de la part de la dreta (seguint el pla de falla que seria una línia que més o menys es veu, que passa per la diagonal de la foto).

Aquest complex de Sallent és, de fet, més important i gran que la coneguda falla Mig Món de Súria. 

Tots aquests materials deformats i trencats en aquesta zona formen part d’un relleu molt més extens que s’anomena Formació Artés, la qual arriba a altres pobles del Bages, com Balsareny i Avinyó.


Quin tipus de materials són els que estan plegats i fallats?

Doncs són molt abundants els guixos (propis de les zones on hi ha sals, que estan per sota), els quals donen nom a la falla en qüestió; però aquests estan incrustats entre capes de materials com calcàries, gresos (roques formades per la compactació de grans de sorra) i argiles, a part d’algunes sals que han aflorat des de l’interior (on hi ha la mina).  

Foto 5: la falla inversa més potent de tota la sèrie, on els estrats de la dreta (més al nordencavalquen per sobre dels de l'esquerra, que són els del sud (estan molt "arrapats" els uns sobre els altres).

Quan es van produir aquests plecs i falles?


Aquests plegaments i falles es van produir concretament a l’Oligocè inferior, fa uns 35 milions d’anys, a causa de l’aixecament dels Pirineus, que va provocar moviments tectònics al seu voltant. Aquesta és la zona més al sud afectada per la formació d’aquella serralada.


Foto 6: detall de les capes o estrats de guixos de la zona (color blanc). 

El barri del Guix


A l’altra banda del riu, hi ha el barri del Guix de Sallent, per on passa també el pla de falla, que va fins a Horta; aquest pla (es pot veure bé a la foto 1)  deixa el bloc nord de la falla enlairat (prop de l’església de Sant Sebastià-castell de Sallent), amb guixos; i a l’altra banda (on hi ha les casetes), el bloc sud, més enfonsat, també amb vetes de guix fibrós, que arriba fins prop del barri manresà del Guix (d’on ve també el nom), encara que això costi identificar-ho, perquè, després de la falla, hi ha hagut molts fenòmens entremig: erosió, sedimentació del mateix riu, accions humanes, etc. 

Així mateix, l’altra gran importància de la falla és que pel seu pla de falla hi circula salmorra, procedent del runam salí de les mines, que és arrossegada per l’aigua de la pluja i s’ha pogut detectar que passa per uns corriols fins arribar al Llobregat, cosa que, com és ben sabut, origina importants problemes ambientals. 

Text i fotos: Isidre Prat 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.