dimarts, 7 de maig del 2019

Un bonic passeig per la Síquia

 

El dimarts, 30 d’abril de 2019, el grup de Balsareny de les caminades “A cent cap als 100” va fer un bonic passeig per un tram de la Séquia de Manresa –que els balsarenyencs sempre n’hem dit “la síquia”. Aquesta passejada era independent de les que organitza la Diputació agrupant quatre municipis de la demarcació; l’organitzava el Centre Excursionista de Balsareny amb el suport de l’Ajuntament de Balsareny.

En un dia molt bo, prop d’una cinquantena de caminants van sortir de les immediacions del Mas Terradelles cap al Mas de les Coves, en terme de Sallent, i van anar seguint el camí de la Séquia de Manresa, que, en aquell punt, passa justament per sota del mas (la “mina del Mas de les Coves”, gran obra medieval de 321 m de llarg) per reaparèixer més amunt, a l’aqüeducte del rastellador de les Coves. Tinguem present que el grup balsarenyenc feia la via remuntant la Séquia en direcció contrària a la de l’aigua.

Poc després, i de forma gratament inesperada, es van trobar amb un grup d’estudiants i professorat del cicle superior (cursos 5è i 6è) de l’Escola Guillem de Balsareny, que estaven fent un treball sobre la Séquia.

L’agradable passeig, pel terme de Sallent, i sempre a la vora de la cinta de la síquia, ara i adés creuada per bonics pontarrons, va portar els vianants per sota del serrat del Cogulló, on hi ha les restes d’un poblat ibèric, i vora la muntanya de potassa de la Botjosa, per seguir vorejant les instal·lacions d’Iberpotash i travessant les vies del carrilet de la potassa. Es va fer una parada tècnica per beure i menjar fruita o el que cadascú es portés: va ser a les immediacions de l’antic Mas Rocaus, on un cartell, posat l’any 2003 i malauradament destrossat per una bretolada, recordava que era el lloc on vivien els germans Jaume i Miquel Guitó, “els Esmolets”, oncles de Marcel·lí Massana, que foren detinguts acusats de col·laborar amb els maquis, i als quals es va aplicar la “llei de fugues” l’any 1949 al baixador del Carrilet a la Rabeia.

També es va passar per l’aqüeducte del Vilar, de l’any 1344 i amb sis arcs, que travessa la riera de Soldevila –modernament, la síquia hi passa canalitzada per un sifó de 1,5 m de diàmetre–. Entrant ja en terme de Balsareny, van creuar el pont de Conangle, de set ulls, també del XIV i també canalitzat, que creua la riera del mateix nom, al costat de l’antic mas Conangle, avui mas de la Torre d’en Roca. D’allà es va arribar a la mina de Vilafruns, també d’Iberpotash; i d’allí, travessant la carretera cap a l’antiga fàbrica tèxtil de Vilafruns i vorejant la factoria de Gates Vulca, la depuradora i la deixalleria, es va arribar a la fàbrica del Molí de Balsareny.

Els caminadors, tot seguit, van dinar al restaurant “Els Traginers” –a compte de cadascú–, i en acabat hi va haver un animat ball amenitzat per l’animador Joan Vilandeny. Una bona sortida, preludi de la cloenda de la temporada “A cent cap als 100”, que el dia 16 de maig aplegarà passejadors de molts pobles i ciutats al Parc de l’Agulla de Manresa. Felicitem els organitzadors per un dia perfecte.

Sarment
Fotos: A.Selgas























































  





















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.