dijous, 23 de maig del 2019

Consell d'Infants

ENTREVISTA


Consell d’Infants d’alumnes de primària i secundària de Balsareny

Des de l’Ajuntament dels nostres pobles, i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, conjuntament amb la Fundació Ferrer i Guàrdia (aquesta darrera acompleix 30 anys), Balsareny compta amb aquesta formació d’alumnes de primària i de secundària que transmet uns valors socials, culturals, esportius, polítics i religiosos.

Carme Tripiana, treballadora de l’Ajuntament de Balsareny, respon les preguntes sobre el programa informatiu del Consell d’Infants de Balsareny, i comenta que “els pobles s’enriqueixen, sense dubte, amb la participació dels joves. Avui Balsareny pot comptar amb una formació generacional futura”.

— En primer lloc, expliqueu-nos: com va sortir la proposta de formar un Consell d’Infants?

— A la comarca del Bages ja hi havia tradició de diferents consells d’infants en altres municipis com Artés, Sant Fruitós de Bages, Sallent, Callús... Per això es va valorar que seria molt positiu que els infants i adolescents de Balsareny també poguessin organitzar el seu propi consell i participar activament en les decisions del seu municipi. A nivell comarcal hi ha trobades comarcals, que són l’espai on els Consells de la Infància dels diferents pobles del Bages s’ajunten per debatre i decidir aspectes que influeixen no només a la infància i al seu futur. Enguany són uns 150 participants dels 12 pobles que hi participen: Artés, Balsareny, Callús, Castellnou del Bages, El Pont de Vilomara, Manresa, Navàs, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor i Súria. Des de l’àrea d’educació del Consell Comarcal del Bages es genera un espai perquè les participants es coneguin i treballin conjuntament a nivell intercomarcal sobre un tema o diversos. Aquest any estem treballant la Convivència.

— Com varen ser escollits aquest actuals membres del Consell?

 El nostre consell d’infants i adolescents funciona des del curs passat; vam començar amb els alumnes de 5è i 6è de primària. Se’ls va presentar el projecte i qui va voler es va presentar com a candidat; la participació sempre ha estat molt alta. D’aquest candidats i a través de votacions es van triar els actuals consellers i conselleres.

— Qui forma el Consell d’Infants i Adolescents?

— Ara aquest curs també tenim consellers i conselleres de  5è de primària fins a 1r d’ESO i esperem que el pròxim curs es pugui augmentar el Consell amb els alumnes de 2n d’ESO. Per tal de poder consolidar el nostre Consell d'Infants i Adolescents com un òrgan de participació ciutadana, de caràcter consultiu, format per nens i nenes de 10 a 14 anys que estudien 5è i 6è de primària al municipi de Balsareny i secundària en altres municipis, ja que Balsareny no disposa d’Institut, però que viuen al municipi. De cara al pròxim curs s’està valorant que els infants i adolescents tinguin espais diferents per poder reunir-se i poder treballar els diferents temes.

— Quina participació?

— El Consell dels Infants i Adolescents pot treballar qualsevol temàtica, de qualsevol àmbit, que les nenes i nens del municipi considerin importants per al seu benestar i el del seu entorn. Volem aprofitar aquesta entrevista per fer una crida a tots els infants de municipi per tal que facin les seves aportacions. Les poden fer a les bústies que hi ha instal·lades a l’escola Guillem de Balsareny i a l’entrada de l’Ajuntament: ens agradaria poder rebre les vostres opinions.

— Quina és la mecànica del Consell?

— Cada curs es convoquen sessions mensuals plenàries: s’inicien el mes d’octubre i acaben el mes de juny. Es poden fer sessions de forma extraordinària sempre que es cregui necessari. Les sessions es fan fora de l’horari escolar i es fan a l’Ajuntament de Balsareny,  dinamitzades pel tècnic o tècnica municipal d’Acció Social.

— Voldríeu afegir o dir alguna cosa més?

— Els programes de les reunions varien segons la temàtica que s’està treballant. Aquest curs a nivell comarcal estem participant en un projecte conjunt, donada la necessitat de promoure la cohesió social des d’una perspectiva inclusiva i intercultural. La temàtica escollida és la Convivència, entesa des de diferents òptiques o eixos: des de la diversitat sociocultural fins a l’esportiu passant pel mediambiental. I a nivell del nostre Consell estem treballant la difusió i que la gent conegui la nostra activitat i hi pugui participar activament. Sabem que la feina s’ha de fer a poc a poc, però cada cop serà més coneguda. Per això us volem animar a tots a participar-hi.

Josep Gudayol i Puig
Foto: Carme Tripiana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.