diumenge, 19 de febrer del 2017

Visca els nuvis Traginers!

Cavalcada dels Traginers 2017


El diumenge 19 de febrer es va llevar emboirat, però de seguida el sol va fer acte de presència i la Festa dels Traginers va resultar lluïda i esplèndida com sempre.
Els Trabucaires donaven el bon dia al veïnat, i a la Torrada la gent esmorzava amb gana, mentre als respectius àmbits es feia l’esquilada i ferrada d’un matxo i la demostració de l’elaboració artesana del porc. El Mercat del Traginer obria les parades, igual com el Rebost, la Roda, la Taverna, la Botiga de Ceràmica i l’Exposició de fotografies.

La comitiva d’honor, amb la Cobla Ciutat de Manresa, va anar a buscar la núvia, Núria Gómez Ribas, i la seva mare, Àngela Ribas Lacasa, i les acompanyava a la Casa de la Vila, on esperaven el nuvi, Jordi Selgas Catalan —coordinador del Sarment— i la seva mare, Maria Àngels Catalan Miralles. També els pares dels nuvis, germans i amics. El regidor de Cultura, Albert Otero, els va casar al balcó —des d’aquest any, els casaments són de debò— i l’acordionista Valentí Alsina els va dedicar una divertida cançó. Tot seguit, van muntar per anar a buscar el banderer, Josep Serra Salada, i els cordonistes, Oriol Serra Valdés i Marina Serra Valdés, i així començava la gran Cavalcada.

Rere els estendards venia el seguici nupcial, amb la caixa de la núvia; en els gegants i gegantons de Balsareny (Marc i Maria, Joan, Mariona i Blanca; els Geganters i Grallers de Balsareny i els també balsarenyencs Geganters i Grallers “Els K+ Sonen”; els Bastoners de Balsareny; la banda de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès, la Cobla Ciutat de Manresa, en Valentí Alsina, els Trabucaires i Morterets de Rajadell i una llarga representació d’Hereus i Pubilles de tot Catalunya. També el Traginer d’Honor, Rossend Santasusana Canal, i dos Mossos d’esquadra d’època. Seguien una llarga corrua de Traginers amb matxos i mules i sàrries, bastos, àrguens, arguenells i estris diversos de transport de tota mena de mercaderies: llenya, mel, farina, raïm, vi, aigua, garbes, arnes, pedres, sorra, fems, carbó... Venien després tot de carros amb quitxalla, carros de transport de troncs, canyes, cervesa i altres productes de comerç; els genets participants a les curses i un gran nombre d’espontanis que donaven color a la comitiva. Com de costum, la desfilada va ser comentada amb tot luxe de detall pel Jacint Orriols, que ens va ajudar a conèixer els estris i sobretot les persones que hi participaven; i tots plegats van rebre a la plaça de l’Església la benedicció del senyor rector, mossèn Xavier Castelló. El banderer va lliurar l’estendard al banderer de l’any que ve, Jordi Santasusana Vila, i la núvia va donar el ram a la núvia que es casarà l’any que ve.

A la tarda, al circuit del Serrat del Maurici, les tradicionals curses de cavalls, mules, ases i ponis van cloure la festa dels Traginers 2017. Moltes a gràcies als organitzadors i a tothom qui l’ha fet possible, i fins l’any que ve!

Sarment
Fotos: Sarment / A.Selgas















































































































































































1 comentari:

  1. Em fa l'efecte que aquest any hi ha hagut més joventut que altres anys. Moltes gràcies per la feina tan ben feta. Tothom s'implica i ho dóna tot. Molt bé!
    Visca els nuvis Traginers!

    Josep Estruel
    Balsareny

    ResponElimina

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.